Костов: ГЕРБ играе двойна игра за АЕЦ „Белене"

Костов: ГЕРБ играе двойна игра за АЕЦ „Белене"
Кабинетът веднъж е решил да спре АЕЦ „Белене", но не е затворил вратата, не е погребал покойника, а се опитва зад гърба на хората да го съживява, коментира Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова управляващите от ГЕРБ да прекрати двойната игра по проекта АЕЦ „Белене" и да формулира националния интерес на България.

„Двойната игра на ГЕРБ трябва да спре. Веднъж е решил да спре АЕЦ „Белене", но не е затворил вратата, не е погребал покойника, а се опитва зад гърба на хората да го съживява," заяви Иван Костов, цитиран от БГНЕС.

Според тъмносините кабинетът „Борисов" трябва да прекрати всякакви контакти за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене".

„На 29 март 2012 г. със свое решение правителството прекрати изграждането на ядрената централа на площадка АЕЦ „Белене". Народното събрание подкрепи това решение," припомни Иван Костов.

Според неговата партия, досега в продължение на шест месеца, управляващите не са договорили с руския доставчик условията за окончателно прекратяване на проекта.

Агенцията за ядрено регулиране пък не е отказала лицензирането на техническия проект за АЕЦ „Белене" и не го върна на „Атомстройекспорт"," припомниха Иван Костов и Иван Иванов от ДСБ.

„Огъваме се пред руското правителство и пред Владимир Путин. Не смеем да кажем истината. До такава степен се притиснати, че не можем дори да изречем собствения си национален интерес," заяви Иван Костов.

Според лидера на ДСБ краят на руския газов пазар се вижда през следващите няколко години.

„Русия губи позициите си и ще бъде принуден да намали цените," предвижда той.

Според него в момента руската компания се възползва от властта си да въздейства върху страни от Източна Европа, налагайки им непоносимо високи цени.

„Тези позиции ще бъдат загубени. За това Русия прави опит да се закрепи с проекта АЕЦ „Белене". Опитът да бъде изградена атомна централа в Европа с цел да се продава ток е опит на Русия да запази някакви позиции като доставчик на енергия на този пазар. За това е неистовият стремеж да се реализира АЕЦ „Белене". Заради това е паниката. Краят на господството на „Газпром" предстои," категоричен е Иван Костов.

#ДСБ #Иван Костов #ГЕРБ #АЕЦ „Белене" #„Атомстройекспорт" #Владимир Путин #„Газпром" #президент на Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници