Изненадващо: Турция поиска да купи десетки F-16 от САЩ

Изненадващо: Турция поиска да купи десетки F-16 от САЩ
A A+ A++ A

Турция е поискала да закупи 40 изтребителя F-16 от САЩ, както и да модернизират около 80 изтребители от същия вид, с които Анкара вече разполага, предава Агенция Фокус. Ситуацията е изненадваща като се имат предвид обтегнатите отношения между Вашингтон и Анкара заради покупката на руски комплекси С-400. Заради това бяха наложени санкции на шефовете на военно-промишления комплекс на Турция и беше замразен проекта за производство и закупуване на F-35.

Сега обаче се появяват информациите за сделката с F-16, която се оценява на милиарди. Тя обаче все още се проучвала от Държавния департамент на САЩ и съответната правителствена агенция, която е част от Пентагона, добавят агенциите. Те са отговорни за доставката на военна техника и оръжия в чужбина по междуправителствени договори, насърчаването на връзките между въоръжените сили на САЩ и други държави, както и за предоставянето на финансова и техническа помощ на чуждестранните партньори на Вашингтон в областта на отбраната. 

Дори и агенцията да одобри сделката, то тя може да бъде  блокирана от Конгреса на САЩ. Републиканците и демократите призовават администрацията на Вашингтон да окаже натиск върху Анкара във връзка със закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

„Като част от своята политика Държавният департамент не потвърждава и не коментира предполагаемите продажби или трансфери на оръжия и оборудване, докато те не бъдат официално представени на вниманието на Конгреса“, коментирали от външнополитическото ведомство във Вашингтон.

В края на септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган не изключи възможността Анкара да започне да си сътрудничи с Москва в редица области, включително корабостроене и създаване на реактивни двигатели за изтребители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници