208003 статии       |       427 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72868| EUR 1.95583| GBP 2.30098|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Йончева: Евроагенция за убежищата ще помага на страните от първа линия

7 октомври 2021, четвъртък / 17:00; Коментари: 0
Send to Kindle
Йончева: Евроагенция за убежищата ще помага на страните от първа линия

Очаква се Европейската агенция за убежището да заработи до края на годината, съобщи пред "Хоризонт" Елена Йончева - евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и докладчик по темата. Предвиденият за нея бюджет е 50 млн. евро, като вероятно ще бъде увеличен 3-4 пъти.

Агенцията ще е в защита на страните от ЕС на първа линия, в това число и България, каза Йончева в интервю за БНР.

"С изграждането на тази агенция вече ще има конкретни механизми, с които да се помогне и на България, най-вече на страните, които са на първа линия, и агенцията да инициира създаване на бежански лагери. Когато има някакъв конфликт, като сега в Афганистан, агенцията вече ще има механизъм, по който да създаде бежански лагери в Пакистан, в Иран, всички тези държави, които са буферни между България и съответните зони, които се намират в конфликт", обясни евродепутатката.

"Друго – за първи път агенцията ще разполага с 500 служители, които ще могат да бъдат изпратени в държавата, която има проблем. Те ще имат експертизата, ще има инструментите да получат информация, ако сред тези бежанци евентуално има терористи", добави докладчикът по темата за агенцията в Европейския парламент.

Йончева коментира и нашумелия в последните дни скандал с разкритията по "Досиетата Пандора".

"Обезпокоително е, че съответните правоохранителни органи – и в България, и в Европейския съюз, като че ли не виждат всичко това. И в някакъв момент трябва екип от журналисти да се събере и да направи това проучване.

Защо трябва журналисти да стигат до тези разкрития, след като те са задача – първо на правоохранителните органи. Това означава, че не можем да разчитаме на съдебната система, както на България, така и като цяло на върховенството на закона на Европейския съюз", отсъди евродепутатката.

 

 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: