Ангел Найденов: Постът на Станишевв ПЕС е шанс за БСП

Ангел Найденов: Постът на Станишевв ПЕС е шанс за БСП
Без съмнение изборът на Сергей е едно голямо доверие и един заслужен успех, категоричен е Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Избирането на Сергей Станишев за президент на ПЕС, въпреки липсата на конкуренция, е несъмнен успех и много високо признание за лидера на българската левица според депутата от БСП Ангел Найденов.

Сергей Станишев беше избран за поста в събота с подкрепата на 91,3% от делегатите на деветия Конгрес на ПЕС в Брюксел.

„Около неговата кандидатура имаше консолидация. Макар и един кандидат, очевидно имаше и мнения, които се различават от подкрепата. След 91% за Сергей, имаше 2 против и 6 въздържали се," заяви Ангел Наденов по БНТ.

Депутатът посочи, че партиите са имали 3 месеца да предложат свои кандидатури, но въпреки това тази на Сергей Станишев е била единствена.

„Изключваме игрите и интригите, и можем да разглеждаме избора в три пласта. Основният от тези пластове е персоналният, това е оценка за интелекта и качествата на Сергей и за неговия принос като лидер на БСП, и като експремиер, и като човек, който в рамките на 1 година макар и временно изпълняваше функцията на председател на ПЕС," заяви Ангел Найденов.

Той посочи, че вторият пласт е признанието за БСП и България, и третият пласт е сигналът, който дават партиите в ЕП към Източна Европа.

„Това е първият източноевропеец, който се избира на подобен пост. От ПЕС казват, че за тях няма държави първа и втора категория. Без съмнение изборът на Сергей е едно голямо доверие и един заслужен успех," категоричен е Ангел Найденов.

По думите му, новият пост на Сергей Станишев е шанс и за БСП да присъства по-осезаемо в делата на европейските социалисти и социалдемократи.

„Това е шанс за България да се промени негативният поглед, който имат водещите формации и от десницата към България. Този избор на Сергей е огромна отговорност. С този избор има очаквания и надежди за едно по-добро представяне на левицата в Европа," допълни Найденов.

Той каза, че социалистите предлагат нови решения, свързани със социалната справедливост – за работа и растеж, засилване контрола върху функционирането на банките.

„Повече от 700 млрд. евро са налети за стабилизиране на банките в Европа. Това не пречи на мениджърите на банките да получават седемцифрени бонуси. Орязването на бонусите също е една от мерките, трето, орязване на финансовите транзакции," отбеляза Ангел Найденов.

Безработицата с акцент върху младежката безработица и обедняването са силните акценти, според депутата от БСП, от управлението на десницата в Европа.

„Ние провеждаме недвусмислена и ясна политика на опозиция, ние не целим само да сме опозиция, ясно сме заявили намеренията си да спечелим парламентарните избори. На фона на този успех, който постигна Сергей и на фона на това, което е изключително висок резултат от избора му за председател на ПЕС, разговор за напрежение, за разменени остри реплики трябва да остане на заден план. Дори и наличието на това напрежение показва, че най-демократичната партия в България е БСП," подчерта Ангел Найденов.

#Сергей Станишев #ПЕС #БСП #Ангел Найденов #депутат от БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници