Промишленото производство на Китай намалява за 11-и пореден месец

Промишленото производство на Китай намалява за 11-и пореден месец
Промишленото производство в Китай продължи да се свива и през септември за единадесети месец по ред. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Промишленото производство в Китай продължи да се свива и през септември за единадесети месец по ред въпреки взетите от властите мерки за насърчаването му, сочат данните на банка HSBC.

Индексът PMI, базиращ се на анкета сред мениджърите по покупките в сферата на промишлеността, достигна 47,9 за месец септември срещу 47,6 през август и 49,3 през юли, съобщи банката, цитирана от АФП и БГНЕС.

Индекс над 50 означава експанзия, а под тази линия – свиване на производството.

Според HSBC последното увеличаване на промишленото производство във втората икономика в света е от октомври 2011 г.

Данните показват, че страната понася ударите на европейската криза и общото забавяне на деловата активност в промишлената сфера в чужбина.

„Вероятно промишленото производство на Китай е на път да падне до най-ниското си равнище“, коментира Цюй Хунбин, главен икономист за Китай в HSBC.

Пекин би трябвало да разшири мерките за облекчаване на бизнеса и да насърчи растежа и заетостта. Необходимо е фискалните мерки да играят по-голяма роля през следващите месеци, добавя той.

Икономическият растеж на Китай се забавя; БВП на страната нарасна едва със 7,6% през второто тримесечие. Това е най-слабият резултат от началото на световната икономическа криза през 2008-2009 г. и шесто тримесечие по ред на забавяне на растежа.

Китай взе различни мерки, за да подпомогне растежа, като два пъти свали основната лихва – през юни и през юли. Централната банка намали задължителните резерви на банките, за да им даде възможност да отпускат повече заеми.

Неотдавна китайското правителство обяви и мерки за „стабилизиране“ на износа, включително намаляване на таксите за износителите и облекчени митнически процедури.

Пекин обаче призна този месец, че ще се сблъска с „огромни трудности“, за да достигне целта си от 10% растеж на външната търговия за 2012 г.

#HSBC #Китай #промишлено производство #БВП #икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници