България попита САЩ за неизвестния инвеститор в АЕЦ „Белене"

България попита САЩ за неизвестния инвеститор в АЕЦ „Белене"
Икономическият министър Делян Добрев тук открива зарядна станция за електромобили. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е изпратил писмо до американските власт с искане за допълнителна информация за „Глобал Пауър Консорциум", компанията, която заяви интерес да инвестира в АЕЦ „Белене".

В писмото се иска повече информация за компанията "Глобал Пауър консорциум" и за физическите лица, които я представляват в страната, съобщи Добрев в интервю за "България Он Ер", което ще бъде излъчено в петък вечерта, предаде информационна агенция „Фокус".

В информацията за материала се посочва, че в писмото министър Добрев обяснява защо и каква точно информация търси България за фонда, заявил интерес към АЕЦ „Белене" и дали има смисъл правителството да преговаря с кандидат-инвеститорите.

По-рано в петък в интервю за Би Ти Ви ядрения експерт Богомил Манчев, който е убедил инвеститорите да участват в проекта и е техен подизпълнител, заяви, че западноевропейските и американските компании, които стоят зад "Глобал пауър консорциум", ще станат известни едва след меморандум за разбирателство между консорциума и НЕК.

В четвъртък ДСБ настоя ГЕРБ да направи официално запитване и да поиска официално становище от департамента по енергетика на САЩ за "така наречения инвеститор" в АЕЦ "Белене".

„Нашата информация е, че това е меко казано съмнителен и измамен инвеститор. Не е стратегически и сериозен, но това трябва да стане ясно преди каквито и да било действия от страна на правителството или парламента", заяви Костов.

По думите му обаче изясняването на фактите трябва да стане от ГЕРБ и официално чрез американските институции.

Също в четвъртък Народното събрание поиска потенциалният инвеститор да внесе неотменяема гаранция от 200 млн. евро в полза на Националната електрическа компания (НЕК) като едно от осем условия, при които правителството получава мандат чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ) и НЕК да преговарят с "Глобал пауър консорциум" за строителството на АЕЦ "Белене".

Кабинетът „Борисов" се отказа официално от строителството на АЕЦ „Белене" през март 2012 г., след години на объркани преговори с договорения строител, руската компания „Атомстройекспорт".

#АЕЦ "Белене" #министър на икономиката #Делян Добрев #Самюел Реди #ДСБ #Иван Костов #САЩ #Богомил Манчев #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници