Правителството отказа да създаде „Община Шипка“

A A+ A++ A

Министерският съвет отказа да отдели град Шипка от община Казанлък и да създаде нова община с административен център град Шипка.

Отказът дойде на редовното седмично заседание на правителството поради неизпълнени условия на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, предаде агенция БГНЕС.

Въпросните условия се отнасят до броя на населението и финансовия капацитет на новосъздаващата се община.

По информация на Главна дирекция ГРАО към 15 юни 2011 г. населението на частта от община Казанлък, предложена за обособяване като нова община, е 1346 души с постоянен адрес и 1420 души с настоящ адрес, което е далеч под изискването на чл. 8, ал. 1, т. 1 от Закона за население над 6000 души.

Другото условие е, че за създаването на нова община трябва да съществува доказана възможност за финансиране на разходите й „със собствени приходи в размер не по-малко от половината от средния за общините, предвиден в утвърдения за съответната година републикански бюджет“.

Представените финансови разчети показват, че и това условие не е изпълнено, което дава основание да се откаже административно-териториалната промяна, реши кабинетът „Борисов“.

#Шипка #Казанлък #общини #Министерски съвет #ГРАО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »