Инвеститорите за АЕЦ „Белене“ на светло чак след меморандум с НЕК

Инвеститорите за АЕЦ „Белене“ на светло чак след меморандум с НЕК
Богомил Манчев, който доведе кандидат-инвеститора за АЕЦ „Белене“ – „Глобъл пауър консорциум“, смята, че 200 млн. евро са достатъчна гаранция за правителството. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Едва когато кандидат-инвеститорът за АЕЦ „Белене“ „Глобъл пауър консорциум“ сключи меморандум за разбирателство с НЕК, консорциумът ще обяви кои западноевропейски и американски компании участват в него.

Това обяви в интервю за bTV Богомил Манчев, който убедил инвеститорите да участват в проекта и е техен подизпълнител.

„Това е обвързващ документ, който казва: аз слагам 2 лева, ти ще ми дадеш еди-кое си и той казва: ето моите участници“, обясни той и допълни, че става въпрос за големи публични компании, които не могат да бъдат извадени на показ, защото може да бъде създаден проблем за акциите им.

Според Богомил Манчев е достатъчна гаранция сумата, която правителството ще поиска - 200 млн. евро.

Той уточни, че познава инвеститорите „отдавна, от миналата година“, допълвайки, че има с тях съвместна дейност по други проекти извън страната.

На въпрос какво ще се случи, ако започнат масови протести и правителството отново се откаже от проекта, Богомил Манчев отвърна, че ще трябва да се плати неустойка.

„Нали ние слагаме нещо и те трябва да сложат. Ние няма да искаме 200 млн. евро от правителството, защото е глупаво, но задължително ще искаме да се заплатят разходите на екипите, които са работили, които са потрошили тези средства“, заяви той.

Ако се осъществи проектът, през 2018 г. ще има първи блок на АЕЦ „Белене“, а през 2019 г. – втори, каза единственият оператор, който е бил на всички реактори в България, както самият Богомил Манчев се определи.

По думите му по проекта около 2,5 млрд. евро ще отидат към български фирми подизпълнители, хранително-вкусова промишленост, строители, инфраструктура, която трябва да бъде изградена.

Освен това на площадката ще работят 11 000 души, а общо 50 000 ще бъдат ангажирани чрез периферните производства, изчисли Богомил Манчев.

Той обаче подчерта, че не може да се говори за понижаване на цената на тока.

„Няма да има договор за изкупуване от държавата, което е правилно. Участваме на свободен пазар“, обясни той.

„Аз никога не съм работил за пари, аз винаги съм се борил и работил за предизвикателството, да направиш проекта, да покажеш, че си професионалист и да си стоиш на мястото, за да може във всеки един момент да се изправиш и да кажеш, това съм аз“, описа себе си Богомил Манчев, а на въпроса дали е милионер отговори с: „Най-вероятно да“.

#Богомил Манчев #НЕК #„Глобъл пауър консорциум“ #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници