Български моряк от „Коста Конкордия“ с награда за европейски гражданин

Български моряк от „Коста Конкордия“ с награда за европейски гражданин
На 13 януари 2012 г. пътническият кораб „Коста Конкордия“ с повече от 4200 души на борда заседна на скална маса край италианския остров Джилио. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българският моряк Петър Петров ще получи наградата на Европейския парламент за европейски гражданин за спасяването на над 500 души при потъването на круизния кораб „Коста Конкордия“ край бреговете на Италия.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб „Коста Конкордия“ заседна на скална маса край италианския остров Джилио, като по това време на борда се намираха повече от 4200 души.

Българският моряк Петър Петров, който е първи механик, рискувайки живота си, успява да направи общо шест курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 човека.

Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.

Действията на Петър Петров предотвратяват огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите са представители на десетки националности, преди всичко от ЕС.

Кандидатурата на Петър Петров бе внесена от българския член на ЕП Кристиан Вигенин, а националното жури беше в състав д-р Андрей Ковачев, Евгени Кирилов и Станимир Илчев.

Националната церемония ще се състои на 1 октомври, понеделник, от 12:00 часа в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Организатори са Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Народното събрание.

Специален гост на събитието ще бъде българският еврокомисар Кристалина Геoргиева, ще присъстват и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, български членове на Европарламента, посланици на държави – членки на Европейския съюзq и страни – кандидатки за членство, народни представители, представители на институции и на неправителствени организации, действащи в областта на доброволчеството.

Европейският парламент присъжда всяка година Наградата за европейски гражданин, която е под формата на почетен медал и има само символична стойност.

Тя се връчва за дейности, които насърчават по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на държавите от ЕС или дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Хартата на основните права на ЕС.

Тази година 37-те лауреати бяха определени на 19 юни от жури под председателството на заместник-председателя на ЕП Ани Подимата.

На 7-8 ноември всички носители на награда от общо 18 държави – членки на ЕСq ще се срещнат в Европейския парламент в Брюксел, където ще имат възможността да разговарят с председателя на ЕП.

#председател на НС #Цецка Цачева #Кристалина Геoргиева #Станимир Илчев #Евгени Кирилов #Андрей Ковачев #Кристиан Вигенин #Италия #„Коста Конкордия“ #Европейския парламент #моряк #Петър Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници