Китай и Япония се скараха и в Ню Йорк

Китай и Япония се скараха и в Ню Йорк
След истинската морска битка с водни струи териториалният спор между Китай и Япония се пренесе и в Ню Йорк, където се провежда 67-ата сесия на Общото събрание на ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китай и Япония си размениха остри обвинения във връзка с претенциите на двете страни за малката група острови Сенкаку в Източнокитайско море.

Кавгата започна с изказването на китайския външен министър Ян Цзечъ пред участниците в 67-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Той обвини Япония в „сериозни нарушения“ на китайския суверенитет с решението си да откупи островите Дяоюйдао (или Сенкаку, както ги наричат в Япония) от предишните им собственици - японско семейство, предадоха АП и БТА.

Ян Цзечъ окачестви действията на Токио като „напълно незаконни и невалидни“.

„Китай настоятелно призовава Япония незабавно да прекрати действията, които нарушават националния суверенитет на Китай“, подчертал Ян Цзечъ в изказването си.

В отговор заместник-постоянният представител на Япония в ООН Казуо Кодама обяви от трибуната на Общото събрание, че Япония има пълното право върху спорните острови.

„Няма никакво съмнение, че според историческите факти и международното право островите Сенкаку са наследена територия на Япония“, заявил Казуо Кодама и подчертал, че не може да става дума за каквото и да било нарушение на национален суверенитет.

Възползвайки се от правото си на отговор, постоянният представител на Китай Ли Баодън обвини Япония в „остарял колониален манталитет“.

#Китай #Япония #острови Сенкаку #Ню Йорк #Общо събрание на ООН #ОС на ООН #ООН #Ян Цзечъ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници