Станишев начело на ПЕС дава по-високи шансове на БСП, твърди политолог

Станишев начело на ПЕС дава по-високи шансове на БСП, твърди политолог
БСП ще има по-стабилна вътрешнополитическа позиция, ако Сергей Станишев (на снимката) оглави ПЕС, коментира политологът Борис Попиванов.
A A+ A++ A

БСП ще има по-стабилна вътрешнополитическа позиция, ако Сергей Станишев оглави ПЕС, коментира политологът Борис Попиванов.

„Ако Сергей Станишев взема твърде сериозно своя ангажимент към България и БСП, трябва да бъде изработен механизъм, по който европейската лява стратегия да бъде синхронизирана с българската“, посочи Борис Попиванов в ефира на БНР.

По думите му така БСП ще стои по-стабилно на българската политическа сцена и ще излъчва европейска воля на развитие и промяна.

Деветият конгрес на ПЕС, на който ще бъде избран постоянен председател на партията, започва вечерта в петък в Брюксел.

Единственият кандидат за поста е лидерът на българската левица Сергей Станишев, който в момента заема временно тази длъжност.

„Ако Сергей Станишев бъде избран за президент на ПЕС, границата между вътрешна и външна политика на БСП ще бъде размита. Тя няма да има тези очертания, които често пъти е имала“, коментира още политологът.

Борис Попиванов обясни, че само преди 10 години БСП е била силно изолирана международна и вътрешна партия.

„Днес това не е така, поради което нейната роля на опозиция в България ще бъде до голяма степен европейска роля, не само национална, каквато е в момента“, допълни той.

Политолигът посочи, че със Сергей Станишев начело на ПЕС БСП ще има по-високи шансове за победа на парламентарните избори през 2013 г., въпреки че нямало пряка връзка между новия пост и гласовете на вота.

„Би могло да има повече нови гласове, ако се стигне до по-стабилно присъствие на самата левица, отколкото до момента“, коментира Борис Попиванов.

#Сергей Станишев #Борис Попиванов #политолог #председател на БСП #ПЕС #конгрес #Брюксел #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници