Иран ще има материал за ядрена бомба до 1 г., предупреди Нетаняху

Иран ще има материал за ядрена бомба до 1 г., предупреди Нетаняху
След по-малко от година Иран ще разполага с достатъчно материал за атомна бомба, обяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След по-малко от година Иран ще разполага с достатъчно материал за атомна бомба, обяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Международната общност трябва да даде недвусмислено предупреждение на Иран да се откаже от ядрените си амбиции, защото след по-малко от година иранците ще имат достатъчно материал за атомна бомба“, предупреди Бенямин Нетаняху, цитиран от БНР.

По думите му единственият начин да се попречи по мирен път на Иран да се сдобие с атомна бомба е да се постави ясна червена линия за иранската оръжейна програма.

„Червените линии не водят до войни. По време на кубинската ракетна криза американският президент Кенеди постави такава линия и тя спомогна за запазване на мира за десетилетия“, аргументира се Бенямин Нетаняху.

Изразителното предупреждение на израелския премиер даде повод на високопоставен американски служител да изрази надежда, че „в не толкова далечно бъдеще“ петте постоянни членове на Съвета за сигурност и Германия ще подновят преговорите с Иран.

Същевременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че световните сили, които участват в ядрените преговори с Иран, са обсъдили необходимостта Техеран да предприеме спешни действия по въпроса за ядрената му програма.

#Иран #атомна бомба #Бенямин Нетаняху #ООН #Ню Йорк #ОС на ООН #Общо събрание на ООН #премиер на Израел #ядрена програма на Иран #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН #Катрин Аштън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници