Експерт: Алфа заразява за 15 минути в общо помещение, на Делта и трябват 10 секунди

Експерт: Алфа заразява за 15 минути в общо помещение, на Делта и трябват 10 секунди
A A+ A++ A

15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с ”Алфа” варианта, а ”Делта” варианта му трябват само 10 секунди. Ваксината спрямо ”Делта” варианта като снайпер, който не уцелва в средата, в десетката, а малко встрани, в осмицата.

Това образно коментира в сутрешния блок на БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн, Швейцария.

"С възникването на "Делта" варианта ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации.

При "Делта" варианта се наблюдава леко отместване, много малко, но все пак налично, на ефективността на ваксината", посочва специалистът.

"Ваксинирането намалява предаването и разпространението на вируса, т.е. самото ваксиниране, въпреки че при "Делта" варианта този ефект е леко намален, все пак съществува възможност да ограничи и до голяма степен разпространението", твърди д-р Илиев.

Според него трябва да правим разлика между това човек да се зарази с "Делта" варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Д-р Илиев коментира още че във Великобритания 5% от хората, постъпили в интензивни отделения и починали, са ваксинирани, но основният брой е от неваксинирани.

Той даде за пример и Израел. Там по думите му се получава един лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета бустерна доза, ефектът е много добър и това ще бъде елиминирано.

"Това, което знаем за ваксината на "Пфайзер", е че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%", обяснява д-р Илиев.

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано и всяка една държава има свободата на действие и самостоятелност.

#делта вариант #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници