Новият инвеститор за АЕЦ „Белене“ обещал участие на държавата, ако пожелае

Новият инвеститор за АЕЦ „Белене“ обещал участие на държавата, ако пожелае
Проф. Атанас Тасев направи уговорката, че в България има хора, разполагащи с повече информация, които не могат да я оповестят. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новопоявилият се инвеститор с интерес към проекта АЕЦ „Белене“ обещал на българското правителство възможност за участие на държавата, ако пожелае, обяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Американската компания, която изразява желание да инвестира в АЕЦ „Белене“, гарантира на българското правителство опция за влизане в проекта, ако то пожелае“, каза той пред БНТ в четвъртък.

Атанас Тасев не уточни какъв дял е запазен за България, но изказа мнение, че националният интерес изисква държавата да има контрол.

При представянето на инвестиционното намерение в парламента в четвъртък представителят на инвеститорите Самуел Реди заяви, че те са готови да покрият изцяло разноските по проекта, не очакват държавна гаранция, нито договор за изкупуване на електроенергията.

Проф. Атанас Тасев направи уговорката, че в България има хора, разполагащи с повече информация, които не могат да я оповестят.

Той съобщи, че интересът на синдиката инвеститори е от седем-осем месеца и оттогава те разполагат в България с офис, автомобили и осъществяват контакти.

В интервюто не беше уточнено дали експертът е ангажиран в проекта на „Глобал пауър консорциум“ и, ако това е така, в какво качество, отбелязва „Дневник“.

#Самуел Реди #проф. Атанас Тасев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници