Световна организация не иска „Локо“ (Пд) под детектор на лъжата

Световна организация не иска „Локо“ (Пд) под детектор на лъжата
Новият собственик на „Локо“ (Пд) варненският бизнесмен Веселин Марешки. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Световният профсъюз на футболистите (FIFPro) изрази несъгласие с идеята на „Локомотив“ (Пловдив) да изправи играчите и треньорите пред детектора на лъжата.

Заради съмнения в уговорен край на мача от миналата седмица с „Ботев“ (Враца), който „Локомотив“ загуби, новият собственик на клуба Веселин Марешки нареди на играчите и треньорите да преминат през детектор на лъжата.

„Никой не е застрахован от загуба, но тази е много странна. Феърплеят е най-важният принцип за мен и всички трябва да преминат през детектора“, заяви тогава Марешки.

Световният профсъюз на футболистите изрази сериозното си притеснение от решението на ръководството на „Локомотив“ в декларация.

„Имаме някои много критични забележки. На този етап детекторите не са доказателство“, заяви адвокатът на организацията Вил ван Меген.

Ван Меген се съмнява сериозно в точността на тестовете, тъй като според него много учени критикуват използването на детектора, защото не са убедени, че този инструмент е най-точният, който може да определи дали някой казва истината.

„Експрертите казват, че хората могат да измамят тестовете или че могат да бъдат повлияни. Те могат да дадат грешни резултати. Нашата теза е: тестовете са съмнителни“, допълва той.

Ван Меген повдига въпроса и за легитимността на използването на детектора.

„Ако този уред се приеме за годен, той трябва да се използва от защитата, а не от обвинението. Резултатите трябва да се използват като допълнително доказателство за невинност, а не като единствено“, коментира той.

Асоциацията на българските професионални футболисти е гарантирала пред FIFPro, че ще следи случая.

„Ние поддържаме контакт с играчите на „Локомотив“ (Пловдив). Бяхме уверени, че няма да бъдат принуждавани да застават пред детектора. Играчите мислят да минат през тестовете, защото искат да изчистят името си. Но доколкото знаем, все още не са решили дали да преминат тестовете“, се казва в становището на профсъюза.

Според българската асоциация „Локомотив“ е имал лоша репутация заради съмненията, че предишният собственик Константин Динев е участва в уговарянето на мачове.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници