Ресторантьори от три града излизат на протест днес

Ресторантьори от три града  излизат на протест днес
A A+ A++ A

Собствениците на заведения готвят протести в София, Варна и Пловдив. Те поискаха нов план за справяне с COVID кризата, който не включва затваряне на заведения, фитнеси и търговски обекти. Ако има намален капацитет, то държавата да доплаща за неизползваемите места. 

Протестиращите настояват и за оставките на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директора на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев, които участват в изготвянето на плана. 

„На този етап мерките изобщо не ни устройват. От днес заболеваемостта в София е 99.8 на 100 000 население, а Бургас е 124 на 100 000. В безумния план, който е приет от Стойчо Кацаров и здравното министерство, пише, че при тези стойности отново се затварят заведения. Ние имаме няколко неоспорими факта. Над половин година говорим, че това, че заведенията са най-опасни, е лъжа. Тя беше опровергана от действителността”, заяви Евгени Зумпалов от Съюза на заведенията в България.

Той посочи, че когато нощните заведения са отворили врати на 28 април заболелите са били по над 2000 на ден. 12 седмици по-късно броят на заразените е спаднал – под 100 заболели на ден.

„Ако правилата за неваксинирани важат за всички, нека да важат и за заведенията. Ние година и половина търпяхме много тежка дискриминация и много лъжи. Делта вариантът няма нищо общо. Всеки вариант е по-страшен от другите. Само, че нямаме нито едно огнище в работещо заведение в България. Ние повече дискриминация, която да важи само за нашия бранш, няма да приемем”, посочи още Зумпалов.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници