ЕК назначава прокурорски екип за борба с измамите в ЕС

ЕК назначава прокурорски екип за борба с измамите в ЕС
Генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия иска да създаде прокурорски екип за борба с измамите в целия Европейски съюз, съобщи генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

Бъдещият екип ще бъде съставен от група прокурори от всички страни членки, както и от мрежа от прокурори вътре в самите държави, предаде БНР.

Кеслер ще бъде в четвъртък и петък в България за разговори с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и с главния прокурор Борис Велчев.

Целта на визитата му е да се запознае с резултатите в борбата с измамите с евросредства.

Неотдавна в интервю за БНР германският експерт по превенция и борба с корупцията Ролф Шлотерер, който предава опита си в Центъра за противодействие на корупцията към Министерския съвет, подчерта, че няма страна в Европейския съюз като България, в която процедурите по обществените поръчки да се бавят толкова.

„По резултати от нашите анализи, около 95% от дейностите, свързани с организацията на обществените поръчки, са от изключително формален характер. Това е една бюрократична пречка, от която тези, които са с корупционни намерения, се възползват за преодоляване на принципа на конкурентност. От гледна точка на корупцията, ние в България наистина имаме най-добри възможности. Би могло да се каже, че в тази сфера законодателството благоприятства дори корупцията, корупционните практики“, коментира тогава германският експерт.

Междувременно в интервю за телевизионния новинарски канал „Евронюз“ премиерът Бойко Борисов отхвърли подобни твърдения.

„С една дума, ако може да се съди по това колко прозрачна е процедурата по възлагане на обществените поръчки, то България се справя много по-добре от други европейски страни“, категоричен бе той.

#Европейската комисия #Европейски съюз #Европейската служба за борба с измамите #ОЛАФ #Джовани Кеслер #България #Бойко Борисов #премиер #Цветан Цветанов #вътрешен министър #вицепремиер #Борис Велчев #главен прокурор #Ролф Шлотерер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници