3 пъти повече заразени със СПИН от регистрираните

3 пъти повече заразени със СПИН от регистрираните
В анти-СПИН кампанията тази година, която приключи на 16 септември, са били изследвани 4225 лица, сред които не е открит нито един положителен резултат на ХИВ/СПИН. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН, са 1585, а броят на ХИВ-позитивните е поне три пъти повече.

Само от началото на годината има нови 112 случая, каза д-р Тонка Върлева, координатор на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, цитирана от БТА.

От новите заразени с вируса 112 души 88 са мъже. 56 от новооткритите са от София, 13 – от Пловдив, 8 – от Пазарджик, 5 – от Варна. Една от новооткритите жени е била бременна.

В другите региони на страната заразените са под 4 лица. В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени, отбеляза д-р Върлева.

Младежите под 29-годишна възраст, открити тази година, са 45 на сто. Близо 10 на сто от общия брой са хора, заразени по време на престой в чужбина.

„През май открихме и пет деца, заразени с вируса, като едно от тях е започнало лечение“, уточни д-р Върлева.

През 2011 година в страната са регистрирани 8 бременни, заразени с ХИВ, но седем от родените деца не са били носители на вируса. В процес на уточняване е статусът на осмото дете.

Увеличава се броят на бременните, които искат да се изследват, но проблемът е сред ромските жени, чиято бременност не се проследява.

Важно е бременните да се изследват, защото, когато се докаже, че майката е ХИВ-позитивна и се направи профилактика с антиретровирусна терапия, шансът детето да се роди здраво е 95 на сто. Няма риск за плода от терапията, уверява д-р Върлева.

По думите й в България се очертават най-силно две уязвими групи – хомосексуалните мъже и интравенозните наркомани, но има заразени с ХИВ бизнесмени, журналисти.

Всички, които желаят да се изследват за СПИН, хепатит А, В и С и сифилис, могат да го направят.

Изследванията са анонимни и безплатни. Те се правят в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в здравните инспекции в съответния град.

В анти-СПИН кампанията тази година, която приключи на 16 септември, са били изследвани 4225 лица, от които 58 на сто са млади хора – под 29-годишна възраст. Не е открит нито един положителен резултат на ХИВ/СПИН.

Д-р Върлева каза още, че преживяемостта на хора, заразени с вируса на СПИН, достига и до 25-30 години, но качеството им на живот зависи от това дали редовно се приемат лекарствата, дали са в стрес, дали боледуват от други инфекции.

Лечението на серопозитивен пациент е 12 000 лева на година.

#СПИН #ХИВ #София #Пловдив #Пазарджик #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници