Разследващи: Опиц е извършил умишлено убийство

A A+ A++ A

Иконописецът Йордан Опиц е извършил предумишлено убийство, защото няма данни за нападение срещу него, каза разследващият полицай Светослав Димитров от Пето РПУ в София, който е работил по случая.

Той заяви в интервю за БНР, че Опиц е застрелял 25-годишния Мариян Янчев от два метра с един изстрел в сърцето, като няма данни младежът да е държал отвертка в ръка.

Експертиза пък е доказала, че Янчев е бил убит, докато е бил в приклекнало положение, току-що скочил от прозорец, а не при опит да нападне Опиц, както той твърди.

Случаят нашумя, след като съдът даде 5-годишна присъда на иконописеца за убийството на младежа, влязъл да краде в блока.

Въпреки появилите се мнения, че Опиц е бил в позицията на законна самоотбрана, от МВР потвърджават съдебното решение, че това не е било така.

„В случая се касае 100% за умишлено убийство. Не може да има неизбежна отбрана срещу лице, което се опитва да избяга. Въпреки противните приказки за отвертка Мариян не носи абсолютно никакво хладно оръжие или някакъв вид инструмент и няма директно нападение срещу Опиц“, коментира Димитров.

По думите му вторият извършител е бил направо стъписан от поведението на Опиц, който опрял пистолета в главата му и казал: „Стой или ще те застрелям“.

Мариян Янчев в действителност има 94 регистрации в полицията, но това не означава, че броят на престъпленията, извършени от него, са толкова, коментира още разследващият полицай.

„Тези задържания имат чисто превантивна цел. Обикновено рецидивистите като Мариян се задържат много често, за да не им се дава да извършват други престъпления“, добави той.

Повечето коментари в социалните мрежи, където беше създадена специална група в защита на Опиц, са, че той е жертва на масовата престъпност, тъй като убитият от него крадец е имал десетки криминални регистрации и е бил наркоман.

Иконописецът вече излежава присъдата си, въпреки призивите да бъде помилван. В президентството бяха внесени молби за това и се очаква решение.

#Йордан Опиц #Светослав Димитров #Мариян Янчев #убийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници