4 банки в България още имат неясни условия за кредити

4 банки в България още имат неясни условия за кредити
21 от работещите в България 25 банкови институции са спазили препоръките, които КЗП беше отправила към всяка от тях на първо четене, обяви председателят на комисията Веселин Златев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

4 банки в България не са се съобразили с препоръките на Комисията за защита на потребителите да отстранят неясноти в клаузите на общите условия на ипотечните и потребителските кредити.

„21 от работещите в България 25 банкови институции са спазили препоръките, които КЗП беше отправила към всяка от тях на първо четене“, обяви председателят на комисията Веселин Златев, цитиран от БГНЕС.

Ако останалите 4 банки не отстранят проблемните клаузи в срок до 10 октомври, КЗП ще заведе колективен иск за обявяването на тези клаузи в общите условия за нищожни, уточни Златев.

В проверените банки са констатирани поредица непълноти и неясноти в общите условия на ипотечните и потребителските кредити, които по закон се квалифицират като неравноправни клаузи.

Веселин Златев обобщи нарушенията в пет основни групи. Сред тях е практиката без изчерпателно обосноваване да променят лихвения процент по потребителски и ипотечни кредити.

„Неравнопоставеността идваше от факта, че кредитополучателят не можеше да използва в своя полза един или друг текст от договорите. Липсваше конкретика в случаите, за които кредитополучателят можеше да получи обективна информация от друг източник, освен банката, от която е взел кредита“, допълни председателят на КЗП.

Веселин Златев обърна внимание и на определянето на лихви при просрочени вноски, които не са съобразени с нормативната уредба.

„Това поставя в очевидно неравноправно положение, тъй като той чрез закон и подзаконовите актове има летва, до което може да стигне това обезщетение за забавяне. Така банковите институции бяха нарушили този основен, максимален праг, който може да се стигне при просрочените вноски“, разясни той.

Проверените банкови институции са въвели субективни критерии с допълнително утежнение за потребителите за обезпечаване на кредитите. Освен това някои фиксирани клаузи в договорите подлежали на тълкуване, което винаги се правело от банката.

КЗП продължава да проверява условията за отпускане на кредити от небанковите финансови институции.

Сред констатираните до момента нарушения Веселин Златев посочи наличието на неравноправни клаузи, които изискват от получателя да плаща неясни суми за погасяване на заема.

„Има и клаузи, които задължават потребителите да плащат голям брой неустойки, които могат да достигнат до 50% от стойността на договора“, допълни той.

#Комисия за защита на потребителите #КЗП #Веселин Златев #банки #ипотечен кредит #лихвен процент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници