Текстовите съобщения станаха на 19 години

Текстовите съобщения станаха на 19 години
A A+ A++ A

Време е отново да припомним една важна дата за мобилните комуникации – преди 19 години, на 3 декември 1992 г., е изпратено първото кратко текстово съобщение. Тогава Нийл Папуърт от Sema Group (сега Airwide Solutions) изпраща от персонален компютър SMS със съдържанието Merry Christmas на Ричард Джарвис от Vodafone, който го е приел с телефон Orbitel 901. Разработването на технологията зад SMS всъщност започва много по-рано и се необходими години работа, за да се стигне до важното събитие на 3 декември.

Комерсиалното разпространение на услугата започва година по-късно – първо в Швеция, от оператора TeliaSonera. Първоначално услугата е била предназначена за изпращане на системни известия до потребителите, най-често за получена гласова поща. Премиерата на услугата за размяна на съобщения между крайни потребители е през 1993 г. в мрежата на финландския оператор Radiolinja (част от Elisa). Първите телефони не са имали възможност за работа с SMS и Nokia е бил единственият производител, чиито GSM телефони през 1993 година са поддържали изпращането на съобщения.

За тези 19 години от съществуването си SMS успя да стане доминиращата комуникационна технология при размяната на съобщения. През миналата година приходите от SMS в света достигнаха 114,6 милиарда долара, но мнозина експерти смятат, че това е само началото и тепърва ще се изненадваме по отношение ръста в използването на SMS – има прогнози, че през следващите 5 години текстовите съобщения ще генерират приходи в размер на 726 милиарда долара.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници