204 000 българи имали диабет, без да знаят това

204 000 българи имали диабет, без да знаят това
Отслабване с между 5 и 10% от общото тегло може неколкократно да намали риска от заболяването, увери доц. Владимир Христов от Българския институт „Метаболитен синдром“. Снимка: dietdoctor.com
A A+ A++ A

204 000 българи страдат от диабет, без да знаят това, обяви председателят на Българския институт „Метаболитен синдром“ доц. Владимир Христов.

316 000 са диабетиците у нас с поставена диагноза. При 40% от мъжете в България е установена група от рискови фактори, наречена метаболитен синдром. 62% от тези мъже на по-късен етап развиват захарен диабет.

При жените едва 17% имат метаболитен синдром. От тях обаче заболяването развиват 70%, предаде Дарик радио.

Специалистите са убедени, че диабетът и сърдечносъдовите заболявания биха могли да бъдат предотвратени чрез едно измерване на талията.

Отслабване с между 5 и 10% от общото тегло може неколкократно да намали риска от заболяването, увери доц. Владимир Христов.

По думите му при 70% от случаите на диабет основен фактор се очертава начинът на живот. Едва 30% са развили заболяването по генетичен път.

Безконтролното хранене, повишаването на теглото, затлъстяването, високото артериално налягане, увеличеният стрес са сред предпоставките, които водят до значително увеличаване на риска от развитие на диабет.

Все по-малки деца заболяват от диабет, като вече има и такива под 2-годишна възраст, коментира миналата година доц. Мая Константинова от Клиника по eндокринология, диабет и генетика към Университетската педиатрична болница.

В България има над 3000 деца, болни от диабет, като според лекарите броят им през последните 20 години се е увеличил двойно.

През август стана ясно, че НЗОК е изхарчила най-много средства през 2011 г. за лечение на диабет - 20% от общите разходи, или 94,6 млн. лв.

#НЗОК #диабет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници