В страната: Казуси и сигнали за изборни нарушения

В страната: Казуси и сигнали за изборни нарушения
A A+ A++ A

Районната избирателна комисия във Варна проверява сигнал за наличие на машина в секционна комисия в район "Приморски", при която един избирател е гласувал два пъти с една и съща карта, без да бъде изваждана от устройството, предаде БНР.

Велин Жеков - председател на РИК каза, че има подобни сигнали и от други райони в страната и в момента се проверяват.

Избирателната активност към 16.00 часа е средно 30 процента в Трети избирателен район.

В три секции в Пловдивска област преминаха към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините, съобщи говорителят на 17-та РИК Иван Кърчев:

"Вече е нормализиран процесът в тези три секции. Хората си гласуват нормално, с хартиени бюлетини, като освен в тези три секции, в още 95 секции на територията на 17-та РИК се гласува с хартиени бюлетини, тъй като те са под 300 избиратели, както и тези секции, които са разкрити в болници и в дом за възрастни хора в село Старосел".

В две секции в Димитровград също преминаха на гласуване с хартиени бюлетини.

Според говорителя на Районната комисия в Ямбол Марияна Гърдева преминаването към гласуване с хартиени бюлетини ще доведе до проблем при попълването на протоколите:

„Тъй като не само трябва да броят контролните разписки, хартиените бюлетини, но и трябва да попълнят вече 3 протокола“.

Във Велико Търново три секции преминаха на гласуване с хартиени бюлетини. Проблемите са били свързани с неразчитане на картите и блокирали екрани.

От секционните комисии в цялата област постоянно подават сигнали до Районната избирателна комисия, че машините не отпечатват разписки след гласуване.

При този проблем в списъка срещу името на избирателя се посочва, че няма разписка, поясни председателят на РИК Велико Търново Николай Илиев. Районната избирателна комисия разгледа четири жалби за нерегламентирана агитация.

Масовото гласуване с машини не остана встрани от проблемите и в Силистра.

В една от секциите – в село Алеково, община Алфатар вотът е започнал след 12 часа на обяд. Едва тогава е започнало гласуването с хартиени бюлетини.

Подобни ситуации имаше и в три от градските секции в Силистра, в по-ранни часове.

В Районната избирателна комисия в Силистра са подадени жалби по сигнал, че на адреса на кметския наместник в село Главан имало регистрирани над десет лица с настоящ адрес, които да упражнят правото си на глас в селото. На съседен адрес имало аналогична ситуация. Искането е за проверка дали тези лица са постоянно регистрирани, от кога и дали е във връзка с провеждащите се избори.

Сигнали има и за вмешателства от страна на кметовете на ситовското село Искра и на село Сребърна.

В първия случай става въпрос за влизане в секционна избирателна комисия и даване на разпореждания придружаващо лице да гласува вместо избирател. В Сребърна пък кметът извършва разносна дейност на избиратели от адресът им до избирателната секция.

Объркване на секциите от страна на РИК доведе до анулиране на две хартиени бюлетини. В секция 153 било получено обаждане да се премине към гласуване на хартия. Разпореждането обаче било за секция 123, където още в началото на изборния ден станало ясно, че машинното устройство не работи. Така докато стане ясно, че е има объркване двама души са дали своят вот на хартия. Гласуването е продължило с машината.

 Избирателната активност в Силистренска област към 16.00 е била малко над 28%.

28.24% е избирателната активност в Хасковска област към 16 часа, съобщават от Областна администрация. Най-висока е активността в община Минерални бани - 45.27%, а най-ниска - в община Хасково - 26.25%.

7 жалби за нарушаване на изборния процес са постъпили в РИК в Хасково.

Две от машините са били програмирани да започнат работа в 8.00 и гласуването е закъсняло с един час. Две секции преминаха на ръчно гласуване, след като устройствата изобщо не заработиха, обяснява председателят на РИК Хасково Добромир Якимов.

В село Малево е имало агитация:

„С наше решение сме обявили, че това е нарушение и сме дали указания на председателя на съответната СИК в бъдеще да не се допуска и да се съобщава конкретен номер вътре в секцията“, обясни Якимов.

Една от последните жалби в Районната избирателна комисия е срещу председателя на СИК 94 в Хасково, който не е допуснал в изборното помещение упълномощен представител на коалиция.

От РИК задължават да бъде допуснато упълномощеното лице  , като при неизпълнение на председателя на СИК ще бъде наложена глоба до 200  лeва.

По-рано днес Районната избирателна комисия в Благоевград спешно изпрати екип  в една от секциите в Симитли, където неграмотни хора са гласували с придружител.

Неграмотността  не е основание за гласуване с придружител, категорични бяха от РИК в Благоевград по повод скандала в  4 секция в град Симитли:

„Председателят самоволно решава кой може да гласува с придружител и кой не може 22“.

Рекорден е броят на жалбите, постъпили в РИК- Благоевград до ранния следобед - 22. Заради  проблем с машините  в три секции  от областта  се премина към гласуване с хартиени бюлетини.

В полицейското управление в Шумен за хулиганство е задържан 37-годишен жител на село Капитан Петко. Той влязъл в пререкания с член на секцията за гласуване и му ударил шамар.

Същевременно като спокоен отчитат изборния ден в Шумен председателите на секционните комисии: “Няма голяма опашка…Много по-удобно да се гласува с машини и за нас, и за хората“.  В Районната избирателна комисия до момента са постъпили 8 жалби за нарушение на Изборния кодекс. Малко над 25% е била избирателната активност в община Шумен към 16.00 ч. 

Избирателната активност в община Търговище надхвърли 25%, но все още е далеч от отчетената по същото време на предишните избори за народни представители, която бе малко над 41 на сто. В подвижната избирателна урна за хора с увреждания са гласували 31 от 39, заявили желание.

Кюстендил е от регионите, където няма проблеми с машинното гласуване. Единствено в секцията в Първо основно училище в областния град за известно време екранът на устройството потъмнял, но след това започнал да функционира нормално.

Сигнал за изборна агитация на неразрешено място - плакати по автобусните спирки, е постъпил от Бобов дол. Материалите са премахнати веднага.

Хора от Северна Македония с постоянен адрес в Кюстендил и този път не дойдоха да упражняват вота си, а те според служба ГРАО са около 12 000, предава кореспондентът на БНР в региона.

В София слушател на БНР сигнализира за големи опашки и само една машина за 785 избиратели в секция в столично училище.

Тази сутрин Димитър Куманов отива да гласува в Техникума по полиграфия и фотография. Там обаче разбира, че не само той, но и съседите му от неговия и съседния блок са преместени в друга секция в 126-то основно училище в София:

"Поне да ни бяха залепили бележки, за да знаем, защото човек първо отива и започва да търси в старото училище къде точно му е секцията и губи там сума време накрая, за да установи, че изобщо не е там секцията, което за по-възрастните хора със сигурност е проблем".

785 са гласоподавателите в 60-а секция в 126-то училище. До обяд гласувалите бяха около 200, но машината е само една:

"Към 11.30-12.00 някъде беше се образувала опашка от около 50 души".

"Гласуването не е затруднено" - казва председателят Маргарита Иванова: "Върви много добре изборният ден, много спокойно. Имаше голямо натоварване. Сега се поразтовари малко".

Друга избирателка, която е сред преместените, е успяла да провери предварително:

"По интернет, по ЕГН-то си проверявам всеки път и проверих, че сме тук, в училището. То няма никакъв проблем дали в едната сграда или в другата ще влезе човек".

По-рано днес Районната избирателна комисия в Благоевград спешно изпрати екип  в една от секциите в Симитли, където неграмотни хора са гласували с придружител. Предава кореспондентът ни Кети Тренчева:

Неграмотността  не е основание за гласуване с придружител, категорични бяха от РИК в Благоевград по повод скандала в  4 секция в град Симитли:

„Председателят самоволно решава кой може да гласува с придружител и кой не може 22“.

Рекорден е броят на жалбите, постъпили в РИК- Благоевград до ранния следобед - 22. Заради  проблем с машините  в три секции  от областта  се премина към гласуване с хартиени бюлетини. 

В Габрово няма дълги опашки пред секциите. От началото на изборния ден дребни технически проблеми са възникнали едва в три от всички 218 секции в Габровска област. Машините устройства навсякъде работят. Активността е по-ниска в сравнение с редовните избори през април.

В Перник хората с ориентират бързо как да дадат своя вот с машините и в повечето случаи гласуват до една минута, обясни Лариса Кральова, председател на една от големите секции в града:

„Бързо се ориентират, независимо млади ли са или възрастни“.

22,65 % е избирателната активност към 16.00 часа в област Сливен. Гласували са 38 901 гласоподаватели, съобщиха от Областна администрация.  

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници