Хронично болните - голямата жертва на пандемията у нас

Хронично болните -  голямата жертва на пандемията у нас
A A+ A++ A

Продължителността на живота у нас е по-кратка от тази в ЕС и живеем повече години, лекувайки се от болест, заяви доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Той представи заключенията от направения анализ, който беше възложен от здравното министерство и целеше да бъдат открити причините за високата смъртност по време на пандемията. Анализът обхваща периода от 1 март 2020 г. до 30 май 2021 г. и е първият подобен у нас, като се очаква той да освети грешките и тесните места около управлението на кризата.

„Няма уникален фактор, който да поставя България на челните места по смъртност в Европа, но има комплексни такива“, добави Хинков, цитиран от bTV.

Той заяви, че хронично болните хора са голямата жертва на COVID епидемията у нас.  „Проследяваните диспансерно болни през преминалите вълни на епидемията намаляват сериозно. Част от тези хора са изчезнали от статистиката, защото са починали“, обясни Хинков.

Той коментира, че България е на относително по-добри позиции по заболеваемост от COVID-19 по време на епидемията, като заема 21-во място в ЕС, но много по-напред по показател смъртност на населението, като тук страната заема трета позиция. „Страната ни се представя зле спрямо другите в ЕС по показател предотвратима смъртност благодарение на превенция. Още по-зле е класацията ни по показател смъртност, която би могла да се предотврати с по-добро лечение“, заяви директорът на НЦОЗА.

По думите на Хинков една от хипотезите е, че е много възможно здравната ни система да се е справила лошо, а друго обяснение е, че има много голяма група хора, които не са се регистрирали и са умрели в дома си.

Според него един от проблемите е, че страната ни е пристъпила към масово затваряне на болници по време на първия локдаун и това е осуетило възможностите за лечение на много хора. Според анализа друга голяма грешка в управлението на системата е равномерното определяне на процент легла във всички болници, независимо от специализацията.

Хинков отбеляза, че сме на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните седем години. „166 050 души са починали за периода, в който сме провели изследването, а 78% от всички починали са между 60-89 г. Това е рисковата група на COVID-19“, допълни той. По време на пандемията са намалели и профилактичните прегледи за деца.

 

#коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай