Чехия залови производителите на фалшивия алкохол, убил 23-ма души

Чехия залови производителите на фалшивия алкохол, убил 23-ма души
Чехия забрани продажбата на твърд алкохол в магазините и заведенията си заради безпрецедентните случаи на отравяния. В този бар бутилките с алкохол са покрити с одеяло. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Предполагаемите виновници за безпрецедентното натравяне с фалшив алкохол в Чехия, отнело живота на 23-ма души, са открити, съобщиха от полицията в страната.

„Започнахме съдебно преследване срещу двама души за особено тежко престъпление“, заяви Роман Кафка, прокурор от Злин, Източна Чехия.

„Тези двама души нарочно са произвели в края на август или началото на септември високотоксична смес от метанол и етанол, за да я предадат на човек, който отговарял за разпространението“, допълни прокурорът, цитиран от АФП и БГНЕС.

Двамата виновници, които били от област Моравия-Силезия в Североизточна Чехия, могат да бъдат осъдени на 12 до 20 години затвор при строг режим.

Самоличността им не беше разкрита, но единият от тях е мъж на 42 години от Острава.

„Получихме пълни самопризнания, включително и мотивите им“, заяви прокурорът, без да съобщи повече подробности.

Според Роман Кафка „тези хора са си давали сметка за възможно увреждане на живота и здравето на хората на цялата територия на Чехия“.

„Аферата не е приключила, предстои огромна работа“, заяви от своя страна началникът на полицията Мартин Червичек.

„Знаем източника, от който фалшивият алкохол е пристигнал на чешкия пазар, познаваме хората, които са направили фалшивия алкохол“, обобщи той.

Според него на чешкия пазар са предложени общо 15 000 литра фалшив алкохол.

Междувременно в петък Комисията за защита на потребителите в България разпространи етикетите на няколко вида водка и ром, внесени от Чехия, които определи като потенциално опасни.

В случай че търговците на спиртни напитки имат в наличност от посочените видове продукти, трябва незабавно да ги спрат от продажба и да уведомят КЗП.

#Чехия #фалшив алкохол #Острава #алкохол #метанол #водка #ром #КЗП #Комисия за защита на потребителите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници