„Уникредит": Мерките на българския кабинет ще повишат доходите през 2013 г.

„Уникредит": Мерките на българския кабинет ще повишат доходите през 2013 г.
Министър-председателят Бойко Борисов (вдясно) и финансовият министър Симеон Дянков (вляво) преди началото на редовно заседание на Министерски съвет. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С близо 3% ще се повишат доходите на българските домакинства през следващата 2013 г., изчислиха икономистите от „Уникредит Булбанк".

В последния тримесечен доклад на финансовата институция, която оперира от години и в България, за състоянието на икономиката на страните в Ценатрлна и Източна Европа, е записано, че причина за по-високите доходи са планираните от правителството увеличения на пенсиите и минималната заплата.

От „Уникредит" са изчислили, че за да бъде повишена минималната работна заплата в България от 290 на 310 лева, ще са нужни 30 млн. лева, а за да се достигне до обещаното увеличение на пенсиите с 12% ще бъдат необходими други 875 млн. лева.

Това увеличение на доходите с по-добрата събираемост на бюджетните вземания би могло да стане факт, смятат международните икономисти.

За пример те посочиха свързването на касовите апарати с Националната агенция за приходите (НАП), донесло допълнителни постъпления от 907 млн. лева само през първите седем месеца на 2012 г.

Все пак експертите препоръчват да се помисли и върху нови инициативи за подобряване на събираемостта, вероятно в комбинация със свиване на разходи.

„Уникредит Булбанк" запази прогнозата си за растеж на българската икономика с 1.5% през следващата година, като се очаква пречките пред процеса на възстановяване да останат същите, с изключение на по-високите цени на храните, но постепенно да намаляват влиянието си.

С отшумяването на дълговата криза доверието сред инвеститорите ще продължи да се възстановява, което ще стимулира икономическия растеж на България.

През 2013 г. процентът на очакваната инфлация е средно 2.7, което е с два пункта повече от сегашния процент, но това, според главният икономист на „Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов, ще облекчи кредиторите, защото ще намали реалната стойност на дълговете им.

Според Павлов повишената инфлация „може да се превърне в част от лекарството, нужно, за да се спре трупането на пари в брой, което тежи на възстановяването на инвестициите и растежа", но въпреки това високата й стойност ще затрудни домакинствата, е отбелязано още в доклада на "Уникредит".

Според анализаторите на „Уникредит Булбанк" едни от причините за положителните прогнози в България са намаляване на напрежението на финансовите пазари, постепенното възстановяване на доверието на чуждите инвеститори и стабилният темп на усвояване на средствата от Европейския съюз.

В предходния тримесечен доклад на „Уникредит" анализаторите отчетоха, че за пръв път от дълго време през първото тримесечие на 2012 г. нетното богатство на домакинствата се е увеличило, което обаче не означава, че може да се говори за устойчиво обръщане на тенденцията.

#УниКредит #Булбанк #доклад #доходи #домакинства #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници