Мая Манолова: Започна операция „чисти ръце“ в МВР

Мая Манолова: Започна операция „чисти ръце“ в МВР
A A+ A++ A

Предоставяме на вътрешния министър Бойко Рашков документите, с които разполагаме и от които става ясно, че активисти на „Изправи се.БГ“ са подслушвани незаконно в продължение на месеци. Внасяме и сигнали за купуване на гласове в София област, заплаха за убийство към кметицата на село Славовица, която е от „Изправи се.БГ“ и упражнен натиск от областен управител кой да спечели обществена поръчка. Внасяме сигнали и за корупционни схеми в дърводобива и енергетиката.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова пред медиите днес преди да се срещне с вътрешния министър Бойко Рашков. В момента има две преписки за прилагане на СРС-та върху активисти на „Изправи се.БГ“. Едната активна преписка е по чл. 95 от Наказателния кодекс за участие в опит за преврат, въоръжено въстание, бунт. Другата активна преписка е по отношение на Настимир Ананиев - председател на партия „Волт“ и активист на „Изправи се.БГ“, посочи Манолова.

По едната преписка е работил отдел „Терор“ към ГДБОП, но нямаме информация в какво процесуално качество е включен Настимир Ананиев в другата преписка. Освен за натиск върху политически опоненти на Борисов, подозираме, че тези СРС-та могат да бъдат използвани за сглобяване и съчиняване на компромати. Това е безобразно и има нужда от сериозни законови промени. В следващия парламент ще предложим анкетна комисия, която да извади цялата истина за използването на СРС, каза още Манолова.

Тя бе категорична, че исканията и разрешенията за използване на СРС-та са незаконни, тъй като не са мотивирани и в тях няма доказателства за държавен преврат, бунт или въоръжено въстание. Исканията за прилагане на СРС са удължавани неколкократно и периодът, в който хора от „Изправи се.БГ“ са подслушвани, е близо една година, тъй като първите искания са от 17 август 2020 г. Става дума за опит за натиск от страна на властта чрез използване на специалните служби върху мирно протестиращи граждани и по отношение на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ в хода на втора предизборна кампания.

В предишната кампания активистите на „Изправи се.БГ“ са подслушвани, допълни Манолова и заяви, че ще поиска информация за обявените от Бойко Рашков проверки. Тя посочи, че входира в МВР и сигнал за заплаха за убийство на кметицата на плевенското село Славовица, която е от „Изправи се.БГ“. Причината е, че е спряла разтоварване на отпадъци в нерегламентирано сметище. Ще настояваме МВР да я защити, каза Манолова. Носим и сигнал за купуване на гласове в София област в последната кампания. Замесени са представители на МВР на различни позиции, кметове, представители на дърводобивни фирми, каза още тя. Манолова внася и сигнал за натиск от областния управител върху управителя на болницата във Враца кой да спечели обществената поръчка за ремонт на родилното отделение. Беше обявена обществена поръчка, сега е прекратена и таванът пада, допълни тя.

Вътрешният министър е започнал операция „чисти ръце“ в МВР и в специалните служби и очакванията са да бъде продължена. Службите бяха подчинени на Борисов и използвани за партийно-политическа употреба, да обслужват него и икономически силните, да мачкат неудобните на властта. Досега не сме виждали воля от министър да покаже истината и да наложи граждански контрол върху службите за сигурност, да не са бухалки, да не служат на Борисов и на приятелите му, а да служат в обществен интерес. Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ относно скандала с подслушванията. Преди две седмици подадохме искане до Бюрото за контрол на СРС за проверка дали са прилагани СРС спрямо активисти на "Изправи се.БГ".

Тънкият момент е как ще подходи това бюро, в което нямаме доверие, защото зам.-председателят му беше споменат в доклада по закона „Магнитски“, припомни тя. Американското правителство свърши това, което българската държава не желае да свърши. Хората не очакват американците да вадят фрапантни случаи на корупция, корумпирани лица и фирми и корупционни схеми. Очакванията са това да правят българската държава и българското правителство, а това не се случва, каза Манолова относно доклада на САЩ за корупция в България. Корупцията обхваща периода от последните 11 години, а от 2014 г. до сега управлява Борисов. Той даде възможност на всички тези олигарси – Пеевски и другите споменати в доклада на САЩ, да участват в управлението на държавата и на неговата софра.

Крайно време е Борисов да поеме отговорност, че превърна държавата в едноличен халифат, в който той взема еднолични решения. Крайно време е пипалата на октопода да бъдат пресечени, категорична бе Манолова и допълни, че това ще се случи чрез промяна в управлението на държавата. Предизвикателството в следващия парламент е заедно с „Има такъв народ“ и Демократична България да направим правителство на промяната, каза Манолова. Тя посочи, че разполага с документи, от които става ясно, че екипът й е подслушван с месеци, от 17 август 2020 г. Исканията за прилагане на СРС-та са удължавани многократно. В момента има преписка, удължена от 20 май 2021 г. Искането и разрешението са незаконни и за това трябва да се носи отговорност. Въпросът е на чие бюро са отивали тези папки с информация, защото освен летните протести, периодът обхваща и изминалата предизборна кампания, допълни Манолова. Искането за СРС е обосновано с извършване на престъпление по чл. 95 от Наказателния кодекс - подготовка за участие в преврат, въоръжено въстание, бунт, което се наказва с лишаване от свобода над 10 години.

Когато един лидер като Борисов се олицетворява с държавата, той смята, че всяко искане на оставка е държавен преврат, подчерта Манолова. От използваните СРС-та могат да се съчинят и нагласят компромати. Хората обаче очакват решение на проблемите им. Компроматите няма да нахранят семействата, да осигурят работа и да подкрепят малкия бизнес. Това е големият грях на правителството на Борисов спрямо българските граждани, категорична бе Манолова

#Мая Манолова #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай