Адвокати и съдии излязоха на мълчалив протест в София и Пловдив

Адвокати и съдии излязоха на мълчалив протест в София и Пловдив
A A+ A++ A

Адвокати и съдии се събраха пред сградата на Съдебната палата в София на мълчалив протест. Причината е недоволството им от приетия проект за реформа на съдебната карта от Висшия съдебен съвет.

„Адвокатурата, когато мълчи, трябва да бъде чута“, заяви пред журналисти избраният за председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев. Той добави, че адвокатите са се събрали на протест, за да подкрепят съдиите и гражданите.

По думите му реформата на съдебната карта т.нар. Модел 4 не е достатъчно добре обсъдена и не отговаря на очакванията на съдии и адвокати. Според него трябва да се проведат допълнителни обществени и професионални обсъждания по темата.


"Считаме, че "Модел 4" не е решение на проблемите със съдебната карта в България", каза съдията от Софийски градски съд Емил Дечев пред медиите. По думите му реформата цели по-скоро да реши проблема с бързото и срочно организиране на конкурси в съдебната система.

Той добави, че с реформата ще се създадат много други проблеми. "Надявам се, че ВСС ще чуе гласа не само на съдиите, които са против модела, но и на адвокатските колегии, нотариусите, частните съдебни изпълнители, представителите на обществеността и общинските съвети", каза той. Дечев припомни, че има внесена във ВСС подписка от над 500 съдии срещу реформата.

Някои от предложенията в проекта за реформа на съдебната карта са окръжните съдилища да станат първоинстанционни, а районните да разглеждат единствено определен тип дела. Над 50 от тях ще се превърнат териториални отделения. Също така се предвижда част от районните съдии да бъдат повишени в окръжни съдилища, а окръжните съдии да отидат в апелативните съдилища, които пък ще разглеждат дела като втора инстанция.

Адвокатите от Пловдив също се включиха в протестта срещу готвените промени в съдебната система, без да има широка обществена подкрепа. Те настояват да бъдат включени в професионалния дебат по отношение на планираната реформа, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

“До момента се разглеждани различни варианти на тази реформа, но това е станало в тесен кръг във Висшия съдебен съвет, каза адв. Доротея Будакова, председател на Адвокатския съвет в Пловдив. "Ние сме длъжни да кажем, че без нашата общност не би трябвало да се вземе това решение", каза Будакова.

Тя поясни, че се готви съществена промяна на съдебните структури в страната и в подсъдността в страната. Ще бъдат закрити голям брой районни съдилища. "В това няма нищо лошо, стига да е направено достатъчно обосновано и след проучвания във всички сфери на живота във връзка с демографските въпроси и отделните райони. Много голяма част от тях ще станат поделения на най-близкия съдебен район.

Командировани съдии ще гледат делата там. Това е проблем, тъй като районните съдилища, които останат и тези поделения ще разглеждат само леки дела и малък кръг дела", поясни адв. Будакова. Това ще са предимно брачни дела и дела за домашно насилие – близки до хората проблеми, но и искове до 2000 лева, които са несъществени като материален интерес.

Всички хора, които завеждат дела за имоти и парични вземания над 2000 лева ще трябва да търсят окръжен съд, който ще действа като първа инстанция. Това е проблем и ще се отрази икономически и социално, както и юридически. Достъпът до съд ще е ограничен и ще оскъпи правосъдието", каза още адв. Будакова.

Тя добави, че пет са апелативните райони в страната. Втора инстанция ще е апелативният съд. Ние сме адвокати и правосъдието няма да обслужва нас и съдиите", добави адвокатът. 

Пловдивските адвокати апелират за откриване на дебат, за да не са обречени после.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници