90% от гърците против новите мерки за икономии

90% от гърците против новите мерки за икономии
Над 90% от гърците смятат, че планираните съкращения на разходите и реформи са несправедливи и обременяват бедните гърци. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мнозинството от гърците определят новите мерки за икономии, които правителството обещава на международните кредитори в замяна на финансова помощ, като несправедливи.

Гърция се нуждае от одобрението на Европейския съюз и Международния валутен фонд за мерките на стойност близо 12 млрд. евро, за да й бъде отпуснат следващият транш от помощта, без който тя е заплашена от банкрут и възможно излизане от еврозоната.

Над 90% от гърците смятат, че планираните съкращения на разходите и реформи са несправедливи и обременяват бедните гърци, показват резултатите на проучване на социологическата агенция Ем Ер Би, цитирани от БТА.

Около 67% от анкетираните обаче искат Гърция да остане в еврозоната.

Едва 33% от общо 1003 лица, участвали в допитването, са на мнение, че тези мерки могат да помогнат за разрешаването на финансовите проблеми на Гърция, а голямото мнозинство от гърците са песимисти за бъдещето на страната си и очакват повече икономии през следващите години.

В интервю за гръцкия вестник „Катимерини" италианският премиер Марио Монти призова Атина да остане на пътя на икономиите и увери гърците, че еврозоната не се опитва да се отърве от Гърция.

„Излизане на Гърция от еврозоната е сценарий, който никой не планира," заявява Марио Монти.

„Гърция вече е осъществила голям прогрес и трябва да продължи стабилния напредък във фискалната дисциплина и структурните реформи, защото това е най-доброто за нея," казва още италианският премиер.

#Гърция #икономии #еврозона #бюджетни съкращения #Марио Монти #вестник „Катимерини"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници