Любомир Кючуков: Обществената реакция на санкциите показва, че беше бръкнато дълбоко в раната

Любомир Кючуков: Обществената реакция на санкциите показва, че беше бръкнато дълбоко в раната
A A+ A++ A
”Санкциите по закона ”Магнитски” се налагат въз основа на национално законодателство на САЩ, което едностранно се екстраполира в международните отношения. Те (санкциите - б.р.) не са резултат от съдебна процедура и това от гледна точка на международните отношения означава, че е политически акт спрямо държавата, за чиито граждани става дума, което обаче води до административни действия в САЩ и има правни последици спрямо засегнатите лица. Политическият ефект може да се търси поне в три полета - като обществен резонанс в България; в двустранните отношения САЩ-България и като международен отзвук”.
 
Според него конкретният ефект от наложените санкции ще е както върху политическото възприятие на България, но и в икономически план - отношение на инвеститори и бизнеси.

"Този акт на САЩ повтаря постоянно повтарящата се констатация и в европейските доклади за високата степен на корупция в България и за липсата на достатъчно ефективна борба с нея - и като политическа воля, и като резултати от действията на съдебната система", обясни международният анализатор. 

Любомир Кючуков припомни, че ЕС прие също закон, аналогичен на "Магнитски":


"Когато говорим към държавите - това е върховенството на закона и правата на човека, обвързано с използването на еврофондовете. А срещу личности - за корупция с евросредства, е Европейската прокуратура, като мерките са съдебни - спрямо личности".

Обществената реакция на санкциите показва, че беше бръкнато дълбоко в раната, обобщи Любомир Кючуков и определи това като ясен симптом, че и политическата, и правосъдната система не може или не желае да се заеме сериозно с корупцията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници