И мюсюлманите в Сърбия протестират срещу „анти-ислямския филм"

A A+ A++ A

Няколко хиляди сръбски мюсюлмани участваха в протест срещу филма "Невинността на мюсюлманите", който съдържа оскърбления срещу пророка Мохамед.

Мирната демонстрация се проведе в град Нови пазар в южната сръбска провинция Санджак, която е населена основно с мюсюлмани.

Протестът беше оглавен от запалянковци на местния футболен тим, съобщи сръбската телевизия, цитирана от РИА Новости и агенция БГНЕС.

Протестиращите развяваха знамената на Турция и на босненските мюсюлмани. Те носеха транспаранти, на които беше написано: "Пророкът е в моето сърце" и "Свобода за Палестина, Афганистан и Либия". Митингът продължи един час и приключи без инциденти.

Главният мюфтия на мюслманската общност в Сърбия Муамер Зукорлич съобщи, че неговата организация не е участвала в протеста, но подкрепя акцията, защото "мюсюлманите имат право да протестират срещу обидите". Той подчерта, че протестите трябва да бъдат само мирни.

Вече почти две седмици мюсюлманският свят от Тунис през Либия и Египет до Пакистан е обхванат от протести заради филма "Невинността на мюсюлманите". В Либия даже беше застрелян американският посланик и няколко служители на американската мисия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници