Кипър би оставил еврото заради непосилни условия на кредитори

Кипър би оставил еврото заради непосилни условия на кредитори
Кипър ще обмисли възможността да излезе от еврозоната, ако международните кредитори наложат изключително болезнени мерки за икономии като условие за спасителния заем. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кипър ще обмисли възможността да излезе от еврозоната, ако международните кредитори наложат изключително болезнени мерки за икономии като условие за спасителния заем, заяви политически лидер от страната.

Андрос Киприану, чиято партия АКЕЛ е основен поддръжник на лявото правителство на президента Димитрис Христофиас, заяви за кипърско онлайн издание, че такава стратегия може да бъде взета предвид, ако мерките за икономии станат непосилни, предадоха „Ройтерс" и „Дневник".

„Ако Тройката настоява за много болезнени мерки, за да останем в еврозоната, трябва ли да се запънем и да кажем, че няма да напуснем еврозоната, защото това е важно и ние ще останем колкото и болезнени да са мерките?," заяви Андрос Киприану във видео интервю, публикувано в сайта.

Във втори видеоклип в отговор на въпрос дали коментарите му означават категорично, че Кипър обмисля възможността да напусне еврозоната, Киприану заяви, че оставя този въпрос отворен.

„Аз не предричам какво ще направим, но това, което казвам, е, че тези въпроси трябва да бъдат обсъдени много сериозно, ако искаме да служим на интересите на кипърския народ," твърди още Андрос Киприану.

Кипър стана петата страна от 17-членната еврозона, която беше принудена да поиска международна помощ през юни, когато банките ѝ имаха нужда от държавна помощ, за да покрият тежките си загуби от експозицията си към гръцкия дълг.

#Кипър #еврозона #кредитори #Димитрис Христофиас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници