САЩ изтеглиха последните си допълнителни части от Афганистан

A A+ A++ A

Последните от 33 000 допълнителни военни, изпратени от американския президент Барак Обама през 2009 г. в окупирания Афганистан, се изтеглиха от страната, обяви Пентагонът.

Обама изпрати допълните военни части със задачата да отблъснат талибаните и да дадат на новосформираните афганистански сили за сигурност повече време, за да поемат контрола в размирната страна, която бе нападната и окупирана от САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г.

Министърът на отбраната на Щатите Лиън Панета заяви, че изпращането на допълнителните 33 000 войници е било успех, както за отблъскването на талибаните, така и за справянето с техните съюзници от „Ал Кайда", предава Би Би Си, цитирана от „Дневник".

Близо 68 хил. военни на водената от САЩ международна коалиция ИСАФ, включително 600 български рейнджъри, остават в Афганистан, където напоследък зачестиха атаките на т. нар. инсайдъри – афганистански военни и полицаи, които нападат американските войници.

Само от началото на тази година 51 военни от коалиционните сили загинаха при инсайдърските атаки.

Цялостното прехвърляне на контрола по сигурността на афганистанските сили от международните сили трябва да приключи до края на 2014 г.

В четвъртък руският президент Владимир Путин при среща с президента на Киргизстан Алмабек Атамбаев, че след извеждането на водената от САЩ международна коалиция от Афганистан през 2014 г. ситиуацията там едва ли ще стане по-добра и при необходимост руското военно присъствие в Киргизстан и Таджикистан ще „стабилизира" Централна Азия.

#САЩ #Афганистан #Владимир Путин #военни бази #талибани #НАТО #Русия #президент на Русия #президент на Киргизстан #Алмабек Атамбаев #ИСАФ #Барак Обама #Президент на САЩ #Пентагонът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници