България няма шанс за Шенген заради кабинета „Борисов“, смята Станишев

България няма шанс за Шенген заради кабинета „Борисов“, смята Станишев
България няма никакъв шанс да се присъедини към Шенген до края на мандата на кабинета „Борисов“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма никакъв шанс да се присъедини към Шенген до края на мандата на кабинета „Борисов“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Народното събрание.

„Негативните сигнали започнаха да се получават от Франция още през 2010 г., а всеки следващ негативен сигнал от различни европейски страни се приемаше с усмивка или пренебрежение“, обясни Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Президентът на ПЕС е категоричен, че европейската подкрепа вече я няма и Европа е свалила доверието си от ГЕРБ.

„Възниква логичният въпрос – защо се обвързва Шенген с борбата с организираната престъпност и корупцията? Защото след първоначалните окуражаващи признаци на все повече държави и институции стана ясно, че резултати няма - истински, системни резултати. Че се правят показни арести, ПР акции, но наред с това има огромна селекция и че всъщност държавата се превръща в част от механизма и на корупцията, и на организираната престъпност, при това като система, система, която прониква навсякъде, във всички обществени поръчки, в цялото законодателство“, каза още Сергей Станишев.

Той даде за пример Института за модерна политика, чиито независими наблюдатели са констатирали 80 лобистки закона, гласувани от мнозинството, които обслужват конкретни икономически интереси в различни сектори.

„Когато има обслужен интерес, има и някой, който е получил парите, за да може този интерес да получи печалби“, посочи още Сергей Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза още, че само ден преди публикуването на последния мониторингов доклад на ЕК за България през юли, който дал „тежки, убийствени политически характеристики“, вицепремиерът Цветан Цветанов обявил, че са разбити 660 организирани престъпни групи.

„На следващия ден ЕК каза, че има 12 големи престъпни групи, които имат оборот близо 2 млрд. годишно и функционират необезпокоявано. Кой плаща сметката за всичко това? Сметката плащат обикновените български граждани. Първо, с невъзможността да се възползват от предимството на България да участва в Шенгенскто пространство, да могат да пътуват из цяла Европа свободно, както в България“, посочи още Сергей Станишев.

Той обвини за този неуспех правителството на ГЕРБ и повтори тезата си, че това е единственото правителство, което не е постигнало нито една европейска национална цел.

#Шенген #Сергей Станишев #председател на БСП #президент на ПЕС #Народно събрание #НС #ПЕС #ГЕРБ #мониторингов доклад #ЕК #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници