Плевнелиев: Законите в сектор „Сигурност“ не са самоцел

Плевнелиев: Законите в сектор „Сигурност“ не са самоцел
Президентът Росен Плевнелиев свика заседание на Съвета за външна политика, отбрана и сигурност на 21 септември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приемането на законите за разузнавателните и специалните служби не е самоцел, а демократично изискване за ефективността им, заяви президентът Росен Плевнелиев пред Съвета по външна политика, отбрана и сигурност към президентството.

„Недопустимо е тези институции да стоят без закони, да се крепят само на няколко члена“, продължи президентът. „За мен е по-добре дори законите да са не съвършени, но да ги има, отколкото да ги няма“, категоричен бе държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че не бива повече да се допускат съмнения за липса на политическа воля за въвеждане на механизми на граждански и парламентарен контрол в сектори, нереформирани от 20 години.

Росен Плевнелиев заяви, че проблемите в сектора на сигурността не бива да се политизират, защото службите служат на държавността, а не на една или друга партия.

Президентът одобрява консенсуса между политическите партии, защото това означавало и че ще бъдат създадени работещи закони.

„Най-важното за днес е да дадем трибуна, да чуем всеки и да получим идеи по тази толкова важна тема. За нас е важно, когато тези проектозакони влязат в парламента, дискусиите да бъдат улеснени и по този начин да вземем оптимално решение“, заяви той.

Росен Плевнелиев припомни обещанието от кандидатпрезидентската си кампания да продължи реформите в сектор „Сигурност“ и специално на закони за Националната разузнавателна служба, военното разузнаване, национална служба сигурност и общ устройствен закон.

Според него новите регламентации ще доведат до създаване на инструментариум за взаимодействие при кризи, но и при заплаха от кризи.

#отбрана и сигурност #Росен Плевнелиев #Президент на България #реформи #Национална разузнавателна служба #НРС #разузнаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници