200881 статии       |       403 интервюта       |       1526 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.61306| EUR 1.95583| GBP 2.28192|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Първенци сме в ЕС по нежелание за имунизация срещу Ковид-19

13 май 2021, четвъртък / 18:03; Коментари: 0
Send to Kindle
Първенци сме в ЕС по нежелание за имунизация срещу Ковид-19
Българите изпитват най-голямо нежелание в ЕС да се ваксинират – 67% от пълнолетните хора в у нас казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират. Това показва последното проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), цитирано от Ройтерс.
 

Над 1/4 от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва проучването. Резултатите от анкетата също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

 

Според допитването в Ирландия само 10% от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

 

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

 

В източните държави-членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59% в Румъния до 33% в България.

 

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи, и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40% сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

 

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18% са скептични към ваксините.

 

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави-членки на ЕС.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: