Алън: За 6 г. няма подобрение в България

Алън: За 6 г. няма подобрение в България
„Има много подобни случаи, които не са разрешени от години. Тогава започваш да си мислиш: Какво точно се случва тук?“, заяви дипломатът. Снимка: Политика
A A+ A++ A

Британският посланик в София Джонатан Алън заяви, че България трябва да преприема реформи не защото Европа го иска от нея, а защото тя самата иска да се промени.

„Никога не съм си представял: първо, че след шест години ще бъда посланик в България, но и отново ще дойда тук и ще намеря същата система непокътната“, каза дипломатът пред в. „Преса“.

„Мога да ви уверя, че и в началото, и сега в много кръгове в Европа имат добра воля, но вече е достигнат етапът, при който се казва: не, вече наистина трябва да отговорите на тези критерии“, посочва Алън.

Посланикът съобщава, че Европейската комисия наблюдава т.нар. „случаи от обществен интерес“.

„Една система, която е здрава, би трябвало да се справи с тези случаи“, каза още той и даде пример с инцидент с взривена кола в центъра на Варна, където няма никакви последици.

„Има много подобни случаи, които не са разрешени от години. Тогава започваш да си мислиш: Какво точно се случва тук?“, продължава дипломатът.

„Искам да подчертая нещо, което съм казвал и на премиера Борисов, когато сме обсъждали Закона за отнемането на незаконното имущество – не правете всички тези неща, защото Европа ги иска. Това не е правилната причина да се предприемат реформи. Правете ги, защото ще бъдат добри за България. Това е истинският критерий“, заяви Джонатан Алън.

„Докато обществото не повярва, че законът е за всеки, то смята, че никой не е подчинен на закона, и се насажда психологията „всеки се измъква, тогава защо и на мен да не ми се размине“, каза още британският посланик в България.

#Джонатан Алън #посланик на Великобритания в България #София #България #Европа #Европейската комисия #Варна #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници