Путин: Русия ще стабилизира Централна Азия след изтеглянето на САЩ

Путин: Русия ще стабилизира Централна Азия след изтеглянето на САЩ
Президентът на Русия Владимир Путин с с президента на Киргизстан Алмабек Атамбаев. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руските военни бази в Киргизстан и Таджикистан ще осигурят стабилност в Централна Азия след извеждането на силите на НАТО от Афганистан, обяви президентът на Русия Владимир Путин.

Путин бе на преговори с президента на Киргизстан Алмабек Атамбаев в четвъртък, предаде агенция „Кросс".

Той даде да се разбере, че след извеждането на водената от САЩ международна коалиция от Афганистан ситиуацията там надали да ще се промени към по-добро и руското военно присъствие в региона при необходимост може да бъде задействано в борбата с тероризма, екстремизма и търговията с наркотици.

Изтеглянето от Афганистан на САЩ, както и на другите участници в международните сили ИСАФ, сред които и България, е планирано за 2014.

Междувременно в четвъртък ръководителят на Координационния център на системата за събиране на информация за въздушната обстановка в Русия Станислав Кишенков съобщи, че Русия и НАТО ще проведат на 13-14 октомври командно-щабни учения по предотвратяването на терористична заплаха от въздуха.

По думите му, главната цел на ученията е да се провери функционирането на създадената от страните система за обмен на информация.

В частност, ще се отработват действията при появата на „нарушител" на южните и западните въздушни граници на Русия със съседните и страни.

#Русия #президент на Русия #САЩ #Афганистан #НАТО #ИСАФ #Владимир Путин #Алмабек Атамбаев #Таджикистан #Киргизстан #президент на Киргизстан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници