Хаджигенов: Комисия за "кървавата сряда" бе подмината от властта на мутрите

Хаджигенов: Комисия за "кървавата сряда" бе подмината от властта на мутрите
A A+ A++ A

Николай Хаджигенов внесе повторно за включване в дневния ред на НС създаването на комисия, която да разследва полицейското насилие, упражнено върху протестиращи граждани на 10-ти юли и 2-ри септември миналата година. „На тези две дати, познати като „кървавата сряда“, конкретно за 2.09.2020 г., бяха бити, изтезавани, обгазявани български граждани. Вчера беше бламиран дневния ред, защото статуквото не иска временна комисия на НС, която да разследва защо еничарите на ГЕРБ биха, задържаха, влачеха български граждани – деца, младежи, жени, възрастни хора, журналисти“, каза от парламентарната трибуна Николай Хаджигенов от ИМВ.

„Обещахме на българските граждани да махнем Борисов, това е направено. Сега трябва да вървим напред и да свършим „Мутри ГЕРБ, вън!“ включително“, подчерта Николай Хаджигенов. Подписи под предложението за създаване на временна комисия поставиха 59 народни представители от „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Комисията трябва да установи всички факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, по време на общественото недоволство срещу режима на Борисов в посочените два дни. В мотивите си вносителите посочват, че за извършените актове на насилие и репресия не е направено разследване на употребата на прекомерна сила и помощни средства, укрити са доказателства за извършените от служители на МВР нарушения на закона, като извършващите проверката институции са действали като съучастници и са прикривали по всякакъв начин извършените деяния.

Нежеланието на статуквото в парламентарната зала за разследване на тези събития, Николай Хаджигенов определи като лобизъм. „Лобизъм е, когато вашите главни прокурори готвят законопроекти, с които увеличават оръжията в ръцете на прокуратурата. Същите тези увеличават ръцете, държащи оръжие в МВР, които после се използват срещу българските граждани. След което, същите тези хора бламират създаването на временна комисия“, подчерта народният представител от ИМВ. Според него, причината е, че ги е страх. „Е, искам да ви кажа, че нас не ни беше страх да се изправим срещу вас 116 дни. Сега също не ни е страх. И ако смятате, че новите избори ще ви спасят от гнева на българските граждани, жестоко сте сбъркали. Не възмездие, не реваншизъм - това е ГЕРБ, правосъдие се нарича“, категоричен бе Николай Хаджигенов от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

#Хаджигенов #Хаджигенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници