Covid-19 ще се признава като професионална болест

Covid-19 ще се признава като професионална болест
A A+ A++ A

Covid-19 се признава като професионална болест за работещите на първа линия у нас. Това съобщиха от КНСБ. Всеки медик с усложнения ще може да получи обезщетение и признание за професионално заболяване.

При медиците и медицинските работници статистиката към ноември 2020-та година показва над 2200 заразени от Covid, от които над 50 починали лекари. Според синдикатите от КНСБ, признаването на Covidза професионална болест е първата възможност за правна защита за работещите на първа линия, които са получили усложнения след преболедуване:

"Но ние ще искаме това нещо да се разпростре върху всички. Важно е когато моето здраве е увредено в по-големи проценти и аз имам някакви усложнения и ако работодателят не го признава, аз да заведа дело", каза Огнян Атанасов от КНСБ.

В бюрата на Националния осигурителен институт по места вече приемат документи по процедурата за професионални болести, допълни още той. Обезщетението за пострадалите ще се изчислява на база на годишната заплата:"И ако се установи, че имате временна или постоянна нетрудоспособност, вие може да имате претенции да ви бъде признато като професионална болест".

Според статистиката на трудови злополуки през 2020-та година, пострадалите са 550, а загиналите - 14 души.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници