Нели Крус: Най-притеснителни са незаетите работни места

Нели Крус: Най-притеснителни са незаетите работни места
Крис изтъкна, че половината от населението на България никога не е използвало интернет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-много в Европа ме притесняват незаетите работни места, заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по цифровите технологии Нели Крус.

В Европа се очаква незаетите работни места в областта на информационните технологии да станат 700 000, което означава, че не оползотворяваме възможностите във всички държави“, посочи Крус, която е на посещение в България, предаде БГНЕС.

„Понякога, когато ме питат хората какво ме притеснява най-много в Европа, аз казвам: незаетите работни места“, подчерта Нели Крус, която присъства на конференция в София на тема „Цифровата програма на Европа 2012 – реалност или все още предизвикателство“.

Участници и гости в нея са министрите на икономиката Делян Добрев, на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски, на външните работи Николай Младенов,  на земеделието Мирослав Найденов, депутати, експерти и др.

„Имаме нужда от подобряване на инфраструктурата на безжичния Интернет и това трябва да стане бързо“, посочи еврокомисарят.

По думите й другото нещо, в което трябва да се фокусира Европа, е това, че поне 90% от работните места изискват дигитални умения, а само с 3% нараства цифровата грамотност за година.

„Ако не се справим с този проблем, губим цяло поколение. Когато имаме дисбаланс между търсени и предлагани работни места, които имат връзка с информационните технологии, това не е заплаха, а възможност“, подчерта Нели Крус.

Тя изтъкна, че половината от населението на България никога не е използвало интернет.

„Тази половина от хората наистина пропуска много – между другото, твърде много жени са отблъснати от дигитализираните кариери в информационните технологии. Това трябва да се промени“, убедена е Нели Крус.

„Вземането на правилните решения за дигитализацията ще помогне да решим бъдещето си. ЕС има нужда от широколентовия интернет, той стимулира икономиката. 10% разпространение на широколентовия интернет означава 10% по-високо икономическо развитие“, коментира още еврокомисарят.

Тя обясни, че в България има много голям проблем с достъпа до интернет в селските райони, защото понякога е нужна инфраструктура за широколентовия интернет, което не става бързо.

„Друго нещо е цифровата грамотност в днешно време, тъй като почти 90% от работните места изискват такава възможност. Не оползотворяваме всички възможности за заети работни места в Европейския съюз“, каза още Крус, според която трябва да се инвестира и в иновации за растеж.

Тя подчерта, че до 2020 г. ще има предложение за 80 млрд. евро – за финансиране на конкретни държави, които да изграждат капацитета си.

„Това ще бъде една цифрова магистрала, трябва да имаме инвестиции в цифрова инфраструктура“, категорична е Нели Крус.

„Наясно сме, че Европа и Брюксел не могат да направят онова, което трябва да се направи на местно ниво“, смята още тя.

#Нели Крус #еврокомисар по цифровите технологии #Европейската комисия #София #България #интернет #Европа #Делян Добрев #министър на икономиката #Ивайло Московски #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Николай Младенов #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници