Пандемията в развитие: Италия задължи здравните работници да се ваксинират

Пандемията в развитие: Италия задължи здравните работници да се ваксинират
A A+ A++ A
Канцлерката на Германия Ангела Меркел помоли сънародниците си да се замислят за напрежението, на което са изложени сестрите и лекарите, докато се грижат за болните от КОВИД-19, и да им помогнат чрез спазване на социалната дистанция и другите правила по време на честването на Възкресение Христово, предаде Асошиейтед прес.

"Необходимо е скромно празнуване на Великден", каза тя във видеообръщение. "Настойчиво ви моля да се въздържате от всякакви маловажни пътувания и нека всички да спазваме правилата последователно", добави Меркел.

Канцлерката изрази разбиране за разочарованието сред германците, че за втори път ще празнуват Възкресение без приятели и роднини и обеща, че този месец кампанията за ваксиниране ще се ускори.

Здравният министър Йенс Шпан съобщи, че от вторник ваксинации ще се извършват в кабинетите на общопрактикуващите лекари. През следващата седмица сред 35-те хиляди лични лекари в страната трябва да бъдат разпределени 940 хиляди дози от ваксини. Досега ваксините се поставяха в специализирани центрове и от мобилни екипи в старческите домове.

Институтът "Роберт Кох" обяви днес, че през изминалото денонощие в Германия са били регистрирани нови 24 300 случая с коронавирус и 201 починали с диагноза КОВИД-19. Учените предупредиха, че страната е обхваната от трета вълна на заразата, в която доминират новите щамове на вируса.

От началото на пандемията в Германия са били регистрирани над 2,3 милиона случая с коронавирус и 76 543 починали с коронавирусна инфекция - много по-малко от другите големи страни в Европа. Но населението е недоволно от бавния темп на ваксинацията, като по данни от сряда едва 11,6 на сто от хората са получили поне по една доза. За сравнение във Великобритания този показател е 46 процента.

Италианското правителство задължи здравните работници да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи Ройтерс. Целта е да гарантира защита на най-уязвимите пациенти в здравните заведения.

В постановлението на правителството се казва, че медиците, които откажат да се ваксинират, рискуват да бъдат отстранени от длъжност и да бъдат оставени без заплащане за остатъка от годината.

Противоепидемичните мерки в Италия ще останат в сила не само за Великден, но и през целия месец април. Леко облекчаване ще има само в онези области, където е налице намаляване на заболеваемостта от COVID-19. 

С 28% по-малко дози от договорените е получила Италия през първото тримесечие на годината - вместо 15 милиона и 700 000 в страната са доставени 11 милиона и 250 000 дози.

Правителството не успява да осигури и обещаните от премиера Марио Драги поне 300 000 ваксинации дневно. Вчера 251 000 души в Италия са били имунизирани, а средното ниво през последните 7 дни е 233 000.

До днес в Италия по две дози са получили само 4% от 60-милионното население.

Британски депутати започват кампания срещу ваксинационните паспорти

Бившият лидер на британските лейбъристи Джереми Корбин и влиятелният консерватор Иън Дънкан Смит са сред повече от 70 депутати в британския парламент, които започват кампания срещу издаването на ваксинационни паспорти.

Междупартийната група обяви, че всяко изискване да се доказва ваксинационния статут за достъп до работа, бизнес или услуга е дискриминация и ще породи разделение на обществото.

Това става след като „Дейли телеграф“ съобщи, че са планирани няколко пилотни теста за издаване на Covid паспорти.

Правителството твърди, че още не са взети конкретни решения по въпроса за такива сертификати, но премиерът Борис Джонсън вчера посочи, че те биха били полезни и че живеем в свят, в който със сигурност ще бъдат изпозвани ваксинационни паспорти.

В момента в Англия е в ход проучване дали въвеждането на такива паспорти ще помогне за отваряне на икономиката, като това засяга дори посещенията на пъбовете, както и отварянето на театрите и стадионите.

Спорната мярка доведе до безпрецедентно обединяване на такива заклети политически врагове като Джереми Корбин и Иън Дънкан Смит. А лидерът на либералдемократите Ед Дейвид критикува правителството за опит за налагане на „долен авторитаризъм“.

Много депутати от Консервативната партия на Борис Джонсън настояват за по-бързото премахване на локдауна. Според тях ваксинационните паспорти ще бъдат поредно ограничение, а не завръщане към нормален живот при положение, че масовото ваксиниране е успешно.

#Италия #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници