Сирия - централна тема на 67-ата сесия на Общото събрание на ООН

Сирия - централна тема на 67-ата сесия на Общото събрание на ООН
Конфликтът в Сирия ще бъде специална тема на общополитическа дискусия на страните – членки на ООН, по време на 67-ата сесия на Общото събрание на организацията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Конфликтът в Сирия ще бъде специална тема на общополитическа дискусия на страните – членки на ООН, по време на 67-ата сесия на Общото събрание на организацията.

От 25 до 29 септември в рамките на ОС на ООН е планирана общополитическа дискусия с участието на държавни и правителствени ръководители и министри на външните работи.

Председател на 67-ата сесия е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич. С 10-минутно закъснение, под аплодисментите на делегатите той удари три пъти с чукчето и обяви сесията за открита.

След това председателят обяви „минута мълчание, на молитва и размисъл“.

„Решаването на спорните международни проблеми по мирен път ще стане главна задача на работата на Общото събрание на ООН през следващите 12 месеца“, заяви Вук Йеремич в Ню Йорк.

По думите му „високото ниво на геополитическа нестабилност ще се запази в света още известно време“. Като главна точка в дневния ред на сесията той посочи борбата с тероризма.

Както бе съобщено по-рано, една от главните теми на сесията ще бъде ситуацията в Близкия изток, включително в Сирия, където вече 18 месеца не престават боевете между силите на правителството и опозицията.

По данни на ООН, по време на конфликта са загинали над 20 000 души. Съветът за сигурност е набелязал да проведе на 26 септември министерска среща, на която ще бъде обсъдено уреждането на сирийския конфликт.

Специалният представител на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими ще информира Съвета за сигурност за неотдавнашните си срещи в Дамаск.

На настоящата сесия не са изключени дебати около подадената преди година заявка за членство в ООН от страна на палестинците.

Планират се срещи на Квартета за Близкия изток (САЩ, ЕС, Русия и ООН) и на министерската Шесторка по ядрения проблем на Иран (САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Китай, Русия).

В дневния ред са включени също положението в Афганистан, необходимостта от снемането на блокадата на Куба от страна на САЩ, ролята на диамантите при разпалването на конфликти и положението в горещите точки на Африка – Сомалия, Судан и Мали.

Реформирането на ООН и нейното финансово положение също ще се обсъждат на Общото събрание през годината, в това число проблемите с финансирането на умиротворителните операции в разни части на света.

Общото събрание, учредено при създаването на ООН през 1945 г., играе ролята на главен съвещателен, директивен и представителен орган на световната организация.

Това е форум за многостранно обсъждане на целия спектър международни проблеми, за които се говори в устава на ООН. При това Общото събрание също участва в процеса на установяване на норми и кодификацията на международното право.

#Сирия #ООН #Общо събрание #ОС на ООН #Вук Йеремич #Сърбия #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН #Арабска лига #Лахдар Брахими

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници