Избори 2021: Италия ще позволи на българите там да гласуват на 4 април

Избори 2021: Италия ще позволи на българите там да гласуват на 4 април
A A+ A++ A

Италия ще признава гласуването на изборите на 4 април 2021 г. като уважителна причина за българските граждани в страната да се придвижват до избирателните секции в условията на ограничителни мерки срещу коронавируса, съобщават от МВнР.

По информация на посолството ни в Рим българските граждани следва да попълнят декларация за придвижване, в която да посочат, че движението е обусловено от „Други позволени причини“ и по-конкретно: „Ситуация на необходимост – гласуване за Народно събрание на Република България – 4 април 2021г.“. Образец на попълнена декларация на италиански език е публикувана на сайта на посолството ни в Рим, както и на централния сайт на МВнР в секция „Избори“ – „Съобщения“:

https://www.mfa.bg/embassies/italy/news/28920 

https://www.mfa.bg/bg/izbori-2021/28921 

От МВнР припомнят, че по време на Великденските празници на 3, 4 и 5 април 2021 г. на територията на Италия ще важат най-строги ограничителни мерки (т.нар. червена зона), които включват забрана за движение навън без уважителна причина, както и вечерен час в интервала 22:00-5:00 ч. 

На територията на Италия ще има 22 избирателни секции за българските избори за Народно събрание на 4 април 2021 г. Тяхното местоположение и адреси могат да бъдат видени тук: https://www.mfa.bg/embassies/italy/ns2021/3762 

Мисията ни в Рим обръща внимание и, че изборите на територията на Италия ще бъдат проведени при спазване на съответните противоепидемични мерки за безопасност. Те включват осигуряване на необходимото отстояние между участниците в изборния процес, недопускане на струпване на много хора на едно място, носене на предпазни маски и регулярна дезинфекция на ръцете. Сънародниците ни в Италия задължително трябва да носят лични предпазни средства (маски за лице). Всяка избирателна секция ще спазва и евентуалните допълнителни изисквания на съответната община, в която се намира.

На територията на Малта също важат редица мерки за ограничаване на разпространението на COVID- 19, но в страната няма въведен вечерен час, нито задължение за попълване и представяне на декларация за придвижване. В двете избирателни секции, образувани в Малта в градовете Буджиба и Сейнт Джулианс, ще важат сходни мерки за здравна безопасност с тези в Италия.

#избори #коронавирус #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Колко изхарчихте за коледни подаръци?