Бюлетината за изборите ще е дълга 60 см

Бюлетината за изборите ще е дълга 60 см
БГНЕС
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия (ЦИК) представи бюлетината, с която ще се гласува на предстоящите парламентарни избори. "В бюлетините за вота в чужбина няма кръгчета за гласуване по преференции. Това е така, защото в чужбина не се гласува с преференции, а само за партии, коалиции и инициативен комитет", заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева, цитирана от Нова телевизия

Бюлетината е дълга около 60 см. Броят на кръгчетата в нея зависи от броя на кандидатите, което пък зависи от размера на МИР – който е максимално 36. На гърба на бюлетината е черната линия и задължителните две места за печата.

ЦИК ще излезе със специално решение за препоръчителното сгъване на бюлетината. По всяка вероятност след като се откъсне бюлетината от кочана – горният перфориран отрязък ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, но както и да се случи това – трябва да се гарантира анонимността на вота.

"Хората, които имат затруднения за достъп до избирателни секции – до 20-ти март трябва да заявят участие в подвижна секция – чрез е-заявление или чрез пълномощник в общината по постоянен адрес", заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявления се образува секция с подвижна избирателна кутия, различна от COVID секцията.

Ако гласуващият има различни постоянни и настоящи адреси – ако искат да променят на настоящ - до 20-ти март трябва да подадат заявление по образец. До 20-ти март се подават и заявления за гласуване на друго място. На 22-ри март кметът на общината прави предложение за съставяне на подвижни избирателни секции за избиратели с трайни увреждания.

 

#ЦИК #избори #бюлетина #машини за гласуване #заявления #хора с увреждания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"