Вирусът у нас: Промяната на локалните мерки продължава, ето къде (ОБНОВЯВА СЕ)

Вирусът у нас: Промяната на локалните мерки продължава, ето къде (ОБНОВЯВА СЕ)
A A+ A++ A

В Плевен се променят част от противоепидемичните мерки, като се допускат от утре, при определени условия, посещения на молове, културни и друг вид прояви, съобщиха от областната администрация.

Кризисният щаб за борба с COVID-19 днес е променил някои изисквания, които предизвикаха остри протести и напрежение в търговската, културната и образователната сфери в областния град.

Дадена възможност за провеждане на индивидуални практически часове и практически часове на индивидуално работно място в предприятия или училища, на олимпиади и състезания, когато не могат да се провеждат от разстояние в електронна среда.

Допуснати са посещения в моловете до 20.00 ч. при спазване на редица условия - да няма струпване на хора, да се въведат пропускателни пунктове, да се увеличат охранителите, да се намалят на 50 на сто местата за хранене, всички да носят защитни маски, да се извършва учестена дезинфекция и други. Малолетни и непълнолетни могат да посещават търговските центрове само с придружител.

Културните и развлекателни мероприятия също вече са възможни при 30 на сто от капацитета на залите и задължителни маски. Това се отнася за кина, музеи, галерии, сценични прояви, театри, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство.

Щабът е отчел заболеваемост 633.50 на 100 000 населението за последните две седмици.

Затягат мерките срещу COVID-19 във Враца. Там отчетената заболяемост на 2 седмици е 643 на 100 000 население.

Така от 17 до 31 март се преустановява присъственото обучение за учениците от 5-и до 12 клас.

Преустановяват се плановите операции от днес до края на месеца. Въвежда се и задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания. Заведенията остават отворени, но при 30% от капацитета им.

В Габрово от утре до 3 април се въвеждат по-строги противоепидемични мерки.

Учениците от 5-и до 11-и клас преминават на онлайн обучение. Преустановява се и присъственото провеждане на всички извънкласни занимания.

Ограничава се провеждането на организирани масови прояви, а на събирания от частен характер могат да присъстват до 15 души.

Въвеждат нови мерки срещу коронавируса на територията на област Стара Загора. Те влизат в сила от четвъртък и ще продължат до края на месеца. Причината е нарастващият брой на новите случаи на COVID-19. Според новата заповед учениците от 5 до 12 клас ще преминат към онлайн обучение. 
Преустановяват се и всички групови извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за деца от предучилищното образование и ученици от начален етап на училищното образование (от първи до четвърти клас), като не се допуска смесване на деца от различни паралелки. Изключение се допуска и за провеждане на състезания и олимпиади в присъствена форма в учебните заведения при заетост на местата до 50% от общия капацитет на помещението, при спазване на физическа дистанция от 1.5 м и задължително носене на защитни маски за лице.

Вижте какви мерки още се важат на територията на областта:

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления „Медицина“ и „Здравни грижи“, както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките.

- Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие.

- Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително носене на защитни маски за лице.

- Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.

- Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито (изложения, фестове, фестивали, събори, празници, базари, панаири и други).

-  Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.

-  Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

- Малолетни и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове,с амо ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

- Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни без да са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител в ресторанти и снек барове.

- Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито (празненства, събори, фестивали и др.).

- На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и чиято дейност не е преустановена с настоящата заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

- Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да организират работния процес на работниците /служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

- Носенето на защитни маски за лице в закрити обществени места е задължително. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания, когато са на разстояние 1,5 м, както и когато се изолират един от друг с плексигласова преграда.

- В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни не се допускат посещения на външни лица.

Официална информация за решенията на Областния кризисен щаб в Бургас. Ето какво съобщиха неговите ръководители пред камерата на Burgas24.bg:

С оглед ситуацията в цялата страна се взеха ето тези решения:

- увеличава се броят на леглата на болниците в Бургас

- преустановяват се всички културни и спортни мероприятия на територия на областта, без тези с международно участие.

"Предложих от събота бъдат затворени фитнеси, детски градини, ресторанти и молове. Решенията, за това какъв да бъде обемът на мерките, ще бъдат взети в петък. Ако бъдат приети, то те ще влязат в сила от 00:00 часа на 20 март". Всички мерки ще бъдат въведени в срок за 14 дни, обяви началникът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров

През последните 24 часа у нас са регистрирани 4637 нови случая на коронавирус при направени 19 497 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 23,78% от взетите проби са дали положителен резултат. 8466 от тестовете са по метода PCR, a останалите 11031 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 1116, след това се нареждат Бургас с 449, Пловдив с 362 и Варна с 343 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 283 194. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 44 663. Увеличава се и броят на настанените в болница - 7 269, което е със 168 повече за ден. Нараства и броят на настанените в интензивно отделение - 577. През последното денонощие при 66 медицински служители е Констатиран новият коронавирус, така общият брой на заразени медицински персонал е 10 867.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 1877 души, така общият им брой достига 227 059.

Жертвите на болестта у нас са 11 472, 187 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 341 707 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 2 828 имунизации -  2435 с ваксината на „Pfizer/BoiNTech”, 393 с тази на „Moderna” и нито една с тази на „AstraZeneca”. 59 994 души вече са получили по две дози от ваксина

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници