Третата вълна на коронавируса напълни болниците в България (ОБЗОР)

Третата вълна на коронавируса напълни болниците в България (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Третата вълна на коронавируса напълни болниците в България. Над 7000 заразени са приети с усложнения. 

„Доближаваме стойностите от октомври и ноември, но не се усеща този натиск върху здравната система, който беше трудно контролируем”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За да овладеят вълната от заразени, болниците разкриват допълнителни легла.

„Не бива заради болните с коронавирус, други с инсулт и инфаркт да бъдат ощетявани. Трябва да има баланс”, категоричен е премиерът Борисов.

Прогнозите са, че пикът предстои. „Следващите 2-3 седмици ни очаква решаващият, последен щурм срещу вируса. Ще достигнем върховни стойности и после ще започне спад”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По-рано днес стана ясно, че шестима българи, които са се върнали от почивка в Занзбар, са дали положителна проба за коронавирус.  

„Затова за връщащите се от чужбина трябва да има карантина. Това ще забави разпространението”, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦПЗПБ.

В сряда Европейската агенция по лекарствата трябва да се произнесе за ваксината на AstraZeneca. Анализ се прави и в България.  „Важно е да излязат резултатите, за да може по категоричен начин да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни”, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Ако резултатите докажат, че препаратът е безопасен, прилагането му може да започне още в четвъртък. Това означава личните лекари да възобновят ваксинациите, а “зелените коридори” отново да заработят. Според експертите няма връзка между имунизацията на 57-годишната жена от Пловдивско и настъпилата часове по-късно смърт.

„Няма връзка с ваксината. Най-вероятно е щяло да стане така и без нея”, поясни Кантарджиев.

През този месец страната ни ще получи 480 000 дози ваксини. Днес получихме 21 000 дози от препарата на Pfizer, а в петък очакваме доставка и от Moderna.   

„Със сигурност ще ни останат ваксини. Работим максимално амбициозно, за да получим количествата, които сме заявили”, уточни министър-председателят.

Все още няма отговор от Германия и Франция дали ще получим ваксини назаем от тях

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници