Няма да санкционират за Борисов за агитация с джипа

Няма да санкционират за Борисов за агитация с джипа
A A+ A++ A

Премиерът и кандидат за депутат на ГЕРБ Бойко Борисов не е санкциониран за обиколките с транспорт на Националната служба за охрана (НСО) по време на кампанията, тъй като по закон джипът не е държавен транспорт, а част от охраната на министър-председателя. Това се разбира от протокол от заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) по жалба на БСП.

Социалистите поискаха Борисов да бъде глобен, тъй като в кампанията обикаля из страната, използвайки държавен ресурс, в т.ч. и автомобил на НСО. Санкциите за агитация с публичен ресурс са от 3 до 15 хил. лв.

Избирателната комисия обаче остави жалбата без решение, а сдружение "Боец" обжалва позицията пред Върховния административен съд.

"За да кажем обаче, че има държавен ресурс, трябва да се обърнем към Закона за националната служба за охрана. По силата на чл. 15 от същия закон, който е отворен пред мен, охраната по закона включва: лична охрана, охрана на обекти, охрана на мероприятия и специализиран транспорт. А по отношение на лицата, които се ползват от всички видове охрана, в чл. 20, ал. 1 се казва: "На президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя в страна се осигуряват всичките видове охрана." Аз не виждам за какъв държавен транспорт става въпрос и по отношение на чл. 182, ал. 3, при положение че по силата на Закона за националната служба за охрана на министър-председателя задължително се осигурява служебен транспорт с оглед осигуряване охраната на неговата личност", обяснява Андреев.

#Борисов #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници