НАТО намалява помощта за Афганистан след „вътрешните атаки”

НАТО намалява помощта за Афганистан след „вътрешните атаки”
С увеличаването на т. нар. атаки на „зелени срещу сини“ американските командири постепенно признаха, че нападенията представляват сериозна заплаха за военните усилия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Силите на НАТО ограничават съвместните си операции с афганистанските сили след увеличаването на „атаките от вътрешни хора“, при които афганистански войници обърнаха оръжие срещу западните съюзници, съобщиха висши военни източници.

Повечето съвместни патрули и съвещателна работа с афганистанските сили ще бъдат осъществявани на батальонно и по-високо ниво, а сътрудничеството с по-малките подразделения ще трябва да бъде „оценявано за всеки отделен случай и одобрявано от регионалните командири“, съобщиха Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) на НАТО, цитирани от АФП.

Решението е неуспех във военната стратегия на коалицията, тъй като планираното изтегляне на западните сили се основава на обучаване и консултиране на афганистанските военни и полицаи, за да могат да поемат отговорността за сигурността в страната до края на 2014 г.

С увеличаването на т.нар. атаки на „зелени срещу сини“ американските командири постепенно признаха, че нападенията представляват сериозна заплаха за военните усилия, но проблемът не беше овладян, допълва БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Командирът на американските войски и на войските на НАТО в Афганистан ген. Джон Алън „нареди на всички оперативни командири да преразгледат защитата на силите и тактическата дейност на фона на настоящите обстоятелства“, съобщи американски офицер във Вашингтон в имейл.

„Указанието беше дадено по препоръка и в съгласие с ключови афганистански лидери“, заяви офицерът, пожелал да остане анонимен.

„Това вероятно ще доведе до промени относно това точно как, кога и къде ще действат бойните части на ИСАФ, особено в настоящия период на засилено напрежение“, допълни той.

Решението е взето, след като шестима военни от ИСАФ бяха застреляни от афганистански полицай и след като талибаните унищожиха шест американски изтребителя при безпрецедентна атака срещу голяма база на юг.

#НАТО #Афганистан #ИСАФ #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници