Вълчев: Хората с байрака плашат завалията Борисов

Вълчев: Хората с байрака плашат завалията Борисов
По думите на Вълчев до края на мандата на ГЕРБ Законът за училищното образование едва ли ще бъде обнародван в Държавен вестник. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Бившият образователен министър Даниел Вълчев не е оптимист, че този парламент ще приеме новия Закон за училищното образование.

В интервю за Дарик вицепремиерът в кабинета „Станишев“ прогнозира, че бавеният по думите му вече три години закон няма да бъде окончателно приет, защото ГЕРБ проявявали нерешителност да правят реформи, които не се приемат безспорно от цялото общество и по които има недоволство сред част от българите.

Това не се отнася само за сектора на образованието, уточни Даниел Вълчев.

„Нито една от идеите, които те са предложили, може би с изключение на една, не успя да се реализира, защото каквато и идея да има, като се съберат 20 човека с един байрак и започнат да го веят и да викат пред прозореца на Борисов, и премиерът, завалията, се уплашва. То това е целият проблем. Те нямат воля да го направят“, коментира той.

Вълчев посочи като пример Закона за училищното образование.

„Голям грях е, че вече трета година Законът за училищното образование, който трябва да замени Закона за народната просвета, не е приет. Вкараха го с триста зора тази пролет, но той след първо четене затихна“, заяви бившият образователен министър.

По думите му до края на мандата на ГЕРБ този закон едва ли ще бъде обнародван в Държавен вестник.

„Дано не съм прав, аз искрено ще поздравя всички, които са работили за това, ако бъде приет и влезе в сила, защото той е необходим. Първо, да може самото кариерно развитие на учителите да бъде поставено на едни съвременни релси, за да има достъп до младши учители, които нямат правоспособност, но нека да опитат една-две години. Високи възнаграждения, отворена система и оттам нататък ще дойде и престижът, и повече дисциплина в училищата. Ние го превърнахме... как да кажа. Гледам, че сега мерките за дисциплина пак са ги поорязали в закона. Бях предложил, като има някакви дисциплинарни провинения, ще стои в събота и ще бърше книги в библиотеката. Как така, да не били роби децата?! Ами какви да бъдат санкциите, да му дърпаме ушите!“, коментира още той.

Даниел Вълчев каза още, че не е оптимист, че законът ще бъде приет.

„В образованието, каквото и да бъде прието, дори и най-доброто, то винаги има известни противници и това е нормално. Аз ви казах, те ще излязат трима души с един байрак и големият началник ще свие нещата веднага“, каза още той.

#Даниел Вълчев #министър на образованието #Закон за училищното образование #премиер #Бойко Борисов #ГЕРБ #Закона за народната просвета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници